Ad van Liempt en Nederlands publiek brengen ‘dé 100 voorwerpen’ uit WOII samen in De Kunsthal


Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3928

In de Rotterdamse Kunsthal is van 5 februari t/m 5 mei de tentoonstelling “De Tweede Wereldoorlog in 100 Voorwerpen” te zien. De meest bijzondere, iconische en ontroerende voorwerpen uit WOII zijn geselecteerd uit het archief van musea en inzendingen van het publiek, en in deze expositie bijeengebracht. Meisjes aan de Maas nam een kijkje.

DSCF2843

Een tentoonstelling voor iedereen

De tentoonstelling is op een overzichtelijke manier opgezet, waardoor je zowel systematisch alle voorwerpen af kunt gaan als random rondjes kunt lopen om te stoppen bij de voorwerpen die je interessant vindt. Bij elk object is een stukje uitleg aanwezig, zowel in tekst als in audio (leuk detail: je moet aan een rad draaien om de audiofragmenten te kunnen beluisteren, waardoor kinderen iets te doen hebben voordat ze een verhaal te horen krijgen). Door de grote diversiteit aan voorwerpen (van een door een moeder gebreide trui van hondenharen tot de beruchte SS-vlag) spreekt de expositie een breed publiek aan: van studenten tot ouders met kinderen en van basisschoolklassen tot MBO-leerlingen. Bijzonder is de uitwerking die de op het eerste gezicht kleine, triviale voorwerpen hebben. Achter elk stuk zit namelijk een bijzonder verhaal dat je even doet stilstaan en de gebeurtenissen uit de oorlog akelig dichtbij brengt.

Zorgvuldige selectie

De 100 voorwerpen zijn uitgekozen door journalist en programmamaker Ad van Liempt, die verschillende oorlogsboeken schreef en voor de expositie in De Kunsthal heel Nederland doorzocht om de meest opvallende, bijzondere en intrigerende voorwerpen op te sporen. Daarnaast werd het publiek opgeroepen om op zolder naar bijzondere voorwerpen uit de oorlog te zoeken en die tijdens regionale verzameldagen in te leveren. Hieruit zijn vijf voorwerpen geselecteerd.  De selectie is, wat ons betreft, goed gelukt: er is een goede balans tussen voorwerpen die een schokkend verhaal met zich meebrengen (zoals het aanplakbiljet waarop een voltrokken doodvonnis van een 18-jarige jongen wordt aangekondigd en het bijbehorende verhaal, waarin naar voren komt hoe zijn vader naar de stad fietste, op zoek naar zijn zoon, en op een aantal mannen rondom dit aanplakbiljet stuitte) en stukken die heldenverhalen vertellen of zelfs een glimlach op je gezicht brengen (zoals het Sinterklaaspak waarin geheime documenten voor onderduikers werden verstopt of de administratie van een Gronings project om hongerlijdende baby’s uit Amsterdam te redden). Ad van Liempt maakte van tevoren geen indeling of categorisering, maar merkte dat er, naarmate zijn zoektocht vorderde, wel een soort afbakening ontstond:

“Op het eerste gezicht zijn daar de iconische voorwerpen, unieke objecten die in sommige gevallen voor zich spreken: de vermommingsbril van Hannie Schaft of de knikkers van Anne Frank. Vervolgens voorwerpen die symbolisch zijn voor een belangrijke episode uit de oorlogsgeschiedenis, maar ofwel onbekend, ofwel min of meer vergeten: bijvoorbeeld een bronzen klok, gered uit die bizarre operatie van de bezetter om de klokken uit de Nederlandse kerktorens te roven en ze om te smelten tot kanonnen en munitie. En dan zijn er de voorwerpen die op het eerste gezicht geen speciale interesse opwekken, maar heel bijzonder zijn door het achterliggende verhaal. Zoals de gereedschapskist van een gedeporteerde Joodse schoenmaker of het horloge van een marineman, dat stil is blijven staan op het moment dat zijn schip werd gebombardeerd.” (Ad van Liempt op Tweedewereldoorlog.nl)

De selectie van De Meisjes

DSCF2841Kinderwagen, speciaal gemaakt voor prinses Beatrix om haar te beschermen tegen mogelijke gifgasaanvallen

  DSCF2861
Gesigneerde foto en bankbiljet getekend door Marlene Dietrich in het gastenboekje van de familie Hustinx, bij wie tijdens de oorlog beroemdheden logeerden die voor de Amerikaanse soldaten optraden

DSCF2871
Trouwjurk gemaakt van parachutestof

DSCF2880
Kindertruitje gebreid tijdens de oorlog door een moeder die maandenlang de verloren haren van haar hond verzamelde

DSCF2858
Administratie van Babyhuis Prinses Margriet, een Gronings project dat baby’s uit Amsterdam opving om ze te redden van de hongerwinter

Deze (en meer) voorwerpen zelf bekijken?

Ook naar “De Tweede Wereldoorlog in 100 Voorwerpen”? De expositie is nog tot en met 5 mei 2014 te bekijken. Tip: je betaalt maar eenmalig toegang voor De Kunsthal en kunt dan alle aanwezige exposities bekijken, dus ga ook zeker langs Marimekko: design for happy life en S.H.O.E.S.: Over Hoge Hakken en Echte Liefde, allebei ook zeer de moeite waard! De Kunsthal ligt in het Rotterdamse stadscentrum aan de Westzeedijk, vlakbij het Museumpark, en is van dinsdag t/m zondag geopend. Kijk voor meer informatie op de website.

P.S.: Alle voorwerpen zijn ook online te bekijken!

Foto’s: © Meisjes aan de Maas

Geschreven door…

Liza Karsemeijer (hoofdredacteur). Al sinds haar studententijd is Liza (1991) niet meer uit nultien weg te slaan. Na het afronden van haar master journalistiek werkt ze nu als freelance journalist en tekstschrijver voor o.a. Elsevier, Algemeen Dagblad en Uitagenda Rotterdam. Ze houdt van reizen, cultuur, design, muziek en films. Ze wil eigenlijk alleen een eigen kantoor omdat ze dan een hond kan nemen – verder bevalt het flexwerkleven haar prima. Meer info vind je op lizakarsemeijer.nl.

Geef een reactie