Dineren op grote hoogte op Rotterdam-Zuid


Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3923

Dineren terwijl je hoog aan een hijskraan bungelt: hoe gaaf is dat? Meisjes aan de Maas-redacteur Jasmijn mag het proberen, en proeft van Rotterdam-Zuid met een uitzicht waar ze de kriebels van krijgt. 

Op zaterdagavond 3 december vindt het Het Dinner in the Sky plaats, op de parkeerplaats van Ahoy. Er staat een enorme hijskraan, zo een die je normaal gebruikt voor grote bouwprojecten. Dit keer hangt er echter geen bouwmateriaal aan, maar een grote tafel met eten. En zo’n dertig gasten, op 50 meter hoogte. Initiatiefnemer is ZieZuid, die eens de mooie kanten van Zuid wil laten zien. We worden goed vastgemaakt, er volgt een korte instructie, en dan gaan we: op naar boven! 

img_3560

img_3477
Martijn (38) en Diana (32)

Martijn (38) en Diana (32) zijn speciaal uit Nesselande gekomen om het diner mee te maken. Kennen zij Zuid al? ‘Ik moet eerlijk bekennen van niet,’ zegt Diana, die niet naar beneden durft te kijken. Martijn komt er vaker, ‘voor de Kuip. Maar dat is toch ook altijd weer verder dan je denkt.’

Het initiatief van ZieZuid is dan ook geen overbodige luxe. Rotterdam-Zuid komt veelal negatief in het nieuws en inwoners uit Rotterdam-Noord gaven in een vorig jaar gehouden onderzoek het stadsdeel slechts een 5,6. Ook Jannemieke (30) en Jeroen (34) zijn niet erg enthousiast over het stadsdeel. Jeroen: ‘Het is echt rándje Rotterdam.’ Jannemieke: ‘Waarom zou je naar Zuid gaan? Ik ga weleens naar Katendrecht, maar daar houdt het op. Er is verder toch niets te doen?’

Daar is Gijsbregt, oprichter van het culinair platform De Buik van Rotterdam, het niet mee eens. Terwijl het voorgerecht geserveerd wordt, vertelt hij enthousiast over de parels van Zuid. De Rotterdam bijvoorbeeld, of het torentje in de Joubertstraat. ‘Rotterdam-Zuid heeft veel te bieden,’ vertelt hij, ‘ook op horeca-gebied.’ Dat blijkt wel uit het heerlijke driegangendiner dat we voorgeschoteld krijgen, bereid door verschillende chefs van restaurants op Zuid. We zijn vooral fan van het toetje, een heerlijke brownie met een sinaasappelballetje en gekarameliseerde pecannoten.

img_3555

Jeroen (30) en Jannemieke (34)
Jeroen (30) en Jannemieke (34)

Tussen de gangen door worden natuurlijk ook de nodige foto’s en selfies gemaakt. Durfal Jeroen draait zelfs zijn stoel om met zijn telefoon het prachtige uitzicht vast te leggen. ‘Die kan geen iPhone-dokter meer maken als hij valt’, waarschuwt Gijsbrecht. We houden hem voor de zekerheid extra stevig vast. En wat ziet Rotterdam er mooi uit vanaf hier! Het is één grote zee van huizen, kantoren en honderden lichtjes. Noord of Zuid, dat doet er vanaf hier niet toe.

Als we na een uur weer veilig met beide benen op de grond staan zijn we voldaan van het eten en de wijn, blij dat we nog leven en hebben we (letterlijk) een nieuw perspectief op Rotterdam. Het is ons in ieder geval duidelijk geworden dat Rotterdam groter is dan het centrum en Noord.

Zouden Martijn, Diana, Jannemieke en Jeroen zomaar eens een rondje door Zuid lopen? Dat is misschien nog een stapje te ver, maar de restaurantjes van het diner willen ze zéker nog eens een bezoekje brengen.

En dat kan. Het etentje op 50 meter hoogte is een voorproefje op het tweedaagse culinaire event, Tafel op Zuid, dat in maart 2017 plaatsvindt.

Omslagfoto: Zie Zuid, overige foto’s: Eline de Gelder

Geschreven door…

Jasmijn (1992) is opgegroeid vlakbij Rotterdam en krijgt het maar niet voor elkaar de stad de rug toe te keren. Zelfs tijdens haar studie Algemene Cultuurwetenschappen in Nijmegen kwam ze regelmatig terug naar nultien om nieuwe hotspots uit te proberen, vrienden op te zoeken en haar lievelingsrondje aan de Rotte te rennen. Ze heeft net de master Kunstbeleid en Mecenaat afgerond en is werkzaam als freelance tekstschrijver en communicatiemedewerker.

Geef een reactie