Flowers&Sours: ‘We willen het verhaal van je eten vertellen, vanaf de grond tot op je bord’


Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3931

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Yoghurtculturen kweken, wildplukken, cider brouwen, snoep zonder troep maken en fermenteren: Flowers&Sours is een foodlab, proeflokaal, smaakwarenhuis en werkvloer in één, gelegen aan de Rotterdamse Coolhaven. Oprichters Sanne-Marije Zwart en Maidie van den Bos zetten zich in voor lokaal en duurzaam ondernemen. Meisjes aan de Maas sprak met beide dames over hun missie en visie. 

Wat is het doel van Flowers&Sours?

‘Flowers&Sours wil de storyteller zijn van het produceren en verwerken van eten. We merken dat lokale voedselmakers en kleinschalige ondernemers steeds moeilijker kunnen blijven opboksen tegen grotere in- en verkopers die de markt domineren. Wij willen laten zien dat je wel kleinschalig kunt blijven én niet hoeft in te leveren op authenticiteit. Dit doen we door samen te werken met andere lokale ondernemers, zodat we een eigen markt creëren en bedienen. We kunnen onderling veel kennis delen, elkaar helpen en ons meer inzetten op de beleving.’

DSCF6059

Flowers&Sours bestaat inmiddels al een jaar en het lijkt jullie goed af te gaan. Wat is jullie grootste uitdaging geweest?

‘Omdat we een hele nieuwe manier van werken hebben ingezet, lag onze grootste uitdaging in het uitzoeken wat er wel en niet werkt binnen ons concept, omdat we dat niet bij anderen konden ‘afkijken’. Het is dus erg zoeken geweest naar de juiste balans tussen authentiek en commercieel en dit naar de juiste markt zien te brengen. Ook kan het soms lastig zijn om klanten te overtuigen dat deze manier van werken een meerwaarde heeft, want er hangt helaas soms wel een ander prijskaartje aan.’

Wat is volgens jullie de grootste bepaler van jullie succes tot nu toe?

‘De samenwerking zoeken met andere lokale ondernemers werkt als een multiplier voor succes: we hebben samen een groter draagvlak en krijgen meer mogelijkheden om ons concept uit te breiden, bijvoorbeeld door cadeaudozen te maken, cateringen te organiseren of op markten te staan om onze producten aan te bieden. Wat zeker ook helpt is een stevige persoonlijkheid: je moet in het diepe durven springen, een netwerk opbouwen en verantwoordelijkheden durven dragen.’

Sanne Zwart-006   
Sanne-Marije Zwart (links) en Maidie van den Bos (rechts), oprichters van Flowers&Sours

Hebben jullie nog tips voor onze lezers?

‘Als je al een tijd overweegt om zelf te gaan ondernemen is ons grootste advies om de sprong te nemen en niet te blijven overdenken. Als wij vanaf het begin van Flowers&Sours hadden geweten hoe zwaar de inspanning zou zijn, hadden we het achteraf misschien niet gedaan, maar nu zijn we toch enorm trots dat we toch zijn gesprongen! Verder is het belangrijk te blijven checken of de ideeën die je hebt ook wel passen bij je concept: probeer niet bang te zijn voor de concurrentie, maar juist de samenwerking met anderen op te blijven zoeken. Delen is het nieuwe hebben, je moet het écht samen willen doen!’

En als lezers zelf willen bijdragen?

’We zijn altijd op zoek naar enthousiaste mensen die denken een bijdrage te kunnen leveren aan Flowers&Sours, dus kom gerust langs of neem contact met ons op! Het pand is te huur voor mensen die een locatie zoeken voor hun eigen food-onderneming, maar je kunt ook lid worden van de coöperatie om je net als wij in te zetten voor een beter voedselsysteem in Rotterdam’.

Flowers-and-Sours-Rotterdam2

Foto’s: Flowers&Sours

Geschreven door…

Stephanie (1989) is een geboren en getogen Rotterdamse. Na het afronden van haar studie psychologie heeft ze in allerlei verschillende steden gewerkt, maar de Maasstad nooit los gelaten. Voor Meisjes aan de Maas probeert ze de mensen achter allerlei Rotterdamse initiatieven te belichten. Via interviews of via een willekeurig gesprek op een bankje ergens in de stad.


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Geef een reactie
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388