Portret- en feestjesfotograaf Mark Bolk: ‘Ik maak het liefst alleen maar kunst’

Mark Bolk Fotograaf

Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3931

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Nina struint graag Rotterdamse feestjes af. Zo liep ze portret- en eventfotograaf Mark Bolk (21) tegen het lijf, die foto’s maakt bij feestjes als Yardbird in BIRD en Chips in BAR. Nina was nieuwsgierig naar zijn werkwijze en waar hij naar kijkt als hij besluit een foto van iemand te maken. Ze ging bij hem langs in zijn kantoor vlakbij de Witte de Withstraat.

Hoe ben je met fotografie in aanraking gekomen?

‘Ik fotografeer al vanaf dat ik 14 jaar oud ben, toen kreeg ik mijn eerste spiegelreflexcamera. Maar eigenlijk wist ik al veel eerder dat ik fotograaf wilde worden. Een vriend van mijn oom was fotograaf en ik wist meteen dat dat was wat ik ook wilde doen. Het is tof hoe je door fotografie jouw visie aan anderen kunt laten zien. Je kunt dingen die eigenlijk heel normaal zijn speciaal maken.’

 Welke studie heb je gevolgd?

‘Ik heb fotografie gestudeerd op het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Daar ben ik anderhalf jaar geleden afgestudeerd. Ik zou graag nog verder willen studeren aan een echte kunstacademie, zodat ik mezelf verder kan ontwikkelen, maar op dit moment gaat mijn fotografiewerk zo goed dat ik er geen tijd voor heb. Wel vind ik dat je in de praktijk meer en sneller leert, bijvoorbeeld door eens mee te lopen met andere fotografen.’

Mark Bolk Fotograaf

Wat vind je het leukst om te fotograferen?

‘Ik maak voornamelijk portretten van mensen. Het fotograferen van dieren vind ik ook erg leuk om te doen, want die kun je niet zo goed positioneren als mensen: ze luisteren wat minder goed, haha. Ik hou het meest van spontane, rauwe, onbewaakte dingen, zodat je de echtheid ervan terugziet. Dingen die niet in scène zijn gezet zijn vind ik het mooist’.

Hoe ben je terechtgekomen bij het fotograferen op feestjes?

‘Eigenlijk per toeval. Er was een oud- en nieuwfeest en ze waren naarstig op zoek naar een fotograaf. Toen heb ik me over laten halen. Zo is het balletje gaan rollen. Eigenlijk heb ik altijd gezegd dat ik dit nooit zou doen, foto’s maken op feestjes, omdat ik mezelf zie als portretfotograaf en alleen echte kunst wil maken. Maar hé, ik moet ook mijn geld verdienen! Ik moet zeggen dat ik eventfotografie nu wel kan waarderen. Ik leer ook veel mensen kennen waar ik weer hele toffe dingen mee doe.’ 

 Als je een foto maakt op een feestje, waar kijk je dan naar? 

‘Ik fotografeer eigenlijk iedereen. Ik kijk wanneer er een bijzonder moment voorbijkomt of ik iemand zie die iets bijzonders heeft. Dat leg ik vast. Iemand hoeft niet perse de mooiste van de club te zijn. Ik kijk ook vaak naar hoe het licht valt. Ik probeer het als portretfotograaf te benaderen en zo iets unieks aan mijn foto’s te geven.’

fotograaf mark bolk

Heb je wel eens iets geks meegemaakt tijdens het fotograferen op feestjes?

‘Ja, dat gebeurt wel eens. Sommige mensen zijn verlegen of doen net iets op dat moment wat de buitenwereld eigenlijk niet mag zien. Dan vragen ze me of ik de foto wil verwijderen. Ik probeer ze dan altijd het gevoel te geven van, “hé, het is een leuke foto, echt waar”. Maar er is nooit echt iets vervelends gebeurd.’

Ben je een echte Rotterdammer?

‘Ja, 100%, geboren en getogen. Ik ben ook Feyenoordfan en heb zelfs een tatoeage van een kakkerlak op mijn arm! Daarnaast zie ik mezelf terug in het karakter en de mentaliteit van de Rotterdammer: lekker recht voor zijn raap.’

 Wat is je favoriete plek in Rotterdam?

‘Ik vind BAR een toffe plek om uit te gaan, daar hangt een fijne vibe. De binnenplaats van het Groot Handelsgebouw bij Centraal Station vind ik ook erg mooi. En de Eerste Middellandstraat, het verlengde van de Kruiskade. Die straat heeft echt karakter.’

Mark Bolk Fotograaf

 Tot slot: wat is je ultieme droom?

‘Mijn grootste droom is om in mijn eentje naar New York te gaan en alleen maar door de stad te wandelen, foto’s maken, daarna mijn werk meenemen naar Nederland en hier laten zien. Daarnaast wil ik mensen inspireren met mijn werk. Ik wil een legacy achterlaten en niet voor niets hebben geleefd. Zonder stress foto’s maken, dat is wat ik wil. Mijn moeder zei altijd, alles wat je wilt doen kun je ook, en daar geloof ik ook in.’

Wil je op de hoogte blijven van het werk van Mark? Volg hem dan via zijn website, Facebook en Instagram!

Foto’s: Mark Bolk

Geschreven door…

Nina (1991) is vlakbij Rotterdam opgegroeid en woont er zelf sinds 2015. Ze is werkzaam bij Koekela op de Nieuwe Binnenweg. Omdat ze dol is op het schrijven van (web)teksten, werkt ze ook als freelance copywriter en social media marketeer. Nina is gek op eten, feestjes en festivals. Ze schrijft dan ook vooral over die onderwerpen in haar rubriek ‘Nina tipt’. Is ze niet aan het schrijven, dan is ze te vinden bij de Rotterdamse markt of de Witte de Withstraat.


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Geef een reactie
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388