Over hoge hakken en ware liefde: must-see voor modeliefhebbers


Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3928

DSCF3002Vanaf begin deze maand kunnen mensen met een mode- en designverslaving terecht in de Rotterdamse Kunsthal. De tentoonstelling ’S.H.O.E.S.’, oftewel Sexy Heels or Easy Sandals laat ruim vijfhonderd prachtige (en soms ook ronduit afschuwelijke) damesschoenen vanaf 1900 tot nu zien. Zowel schoenen van internationale topdesigners als aanstormend Nederlands talent maken deel uit van de collectie. De selectie damesschoenen is tentoongesteld als kunst en is flink divers: “van Victoriaanse laarzen tot aanlokkelijke muiltjes en van pumps tot de meest futuristische creaties.”

Ontwikkeling

De tentoonstelling maakt vooral duidelijk dat de damesschoen nogal een ontwikkeling heeft doorgemaakt door de eeuw heen: zo maakten bijvoorbeeld de zweef- en sleehak, de open hiel, de plateauzool, enkelbandjes, strikken en andere decoraties hun entree. Vooral is te zien hoe de modeontwerpers hebben geëxperimenteerd met verschillende vormen, materialen, kleuren en ook comfort.

DSCF2916

Vernieuwende technieken en materialen zoals microvezels, elastische en synthetische materialen zorgen voor extreme Lady Gaga-achtige creaties en soms zelfs voor erotisch geladen schoenen.

DSCF2971

Door de opkomst van ‘couturier’ modehuizen afgelopen eeuw, en hun ontwerpers heeft de damesschoen zich ontwikkeld van verleidingsobject naar statussymbool. Actrice Sarah Jessica Parker uit de succesvolle serie Sex and the City heeft hier ongetwijfeld een grote rol in gespeeld. Bij het onderstaande roze fluffy-achtige paar moesten wij dan ook even aan SJP denken.

DSCF2936
Louboutin’s

Juweeltjes

Een aantal echte juweeltjes uit bekende collecties is in de tentoonstelling opgenomen, zoals het nogal surrealistische ontwerp ‘Hommage à Braque’ (1931) van Perugia en de eerste sandaal met plateauzool die Ferragamo in 1938 ontwierp voor actrice Judy Garland.

15 - Andr+® Perugia, Hommage +á Georges, Braque, 1931, collectie Perugia, Mus+®e priv+® Charles Jourdan, -® Romans_2
‘Hommage à Braque’

FerragamoCreations-Rainbow02-copy-711x474-1
Sandaal met plateauzool van Ferragamo

Ook ontwerper Roger Vivier is vertegenwoordigd als uitvinder van de stilettohak (thanks nog daarvoor Roger!) in 1954. Uit Nederlandse collecties zijn ook verschillende ontwerpen te zien, zoals de transparante plastic pump (1960) van Beth & Herbert Levine en de kleurrijke stilettohak (1985) van Charles Jourdan. Ook schoenen van Jan Jansen, die al sinds begin jaren zeventig tot de internationale top behoort worden uitgelicht.

Bekende hedendaagse ontwerpers uit Nederland en België komen in S.H.O.E.S. ruimschoots aan bod onder wie Rem D. Koolhaas, Jan Taminiau (!) en jonge talenten Katrien Herdewijn en Nienke van Dee (de winnaar van de Global Footwear Design Award 2013).

Ervaring

De tentoonstelling is absoluut een echte must see voor vrouwen die, zoals wij Meisjes, houden van mooie schoenen. Behalve bizarre en futuristische ontwerpen toont de collectie ook ware droomparen, waaronder schoenen van Chanel, Jimmy Choo en Manolo Blahnik. Keiharde shoeporn. Fantastisch.

DSCF2929
Holmes en Vivienne Westwood

Het enige minpunt aan de tentoonstelling is het besef dat je in een prestigieuze expositieruimte als De Kunsthal betaalt om plat gezegd naar een paar schoenen te kijken. Niet dat dat erg is, maar het voelt oppervlakkig en een beetje gek. In de Bijenkorf betaal je immers ook om verlekkerd langs veel te dure schoenen te lopen. Cultuur is dan ook een breed begrip, maar met kunst heeft deze tentoonstelling weinig te maken. In dat opzicht moet je S.H.O.E.S. ook vooral niet al te serieus nemen. De tentoonstelling is simpelweg leuk en daar is niets mis mee.

DSCF2999
De Meisjes

De tentoonstelling is leuk om met vriend(inn)en te bezoeken, maar ook aan het meer jeugdige publiek is gedacht: in het midden van de hal staat een verlicht podium waarop kinderen hun eigen schoenen kunnen ontwerpen, die na afloop op een groot scherm worden geprojecteerd. Niet exclusief leuk voor kinderen trouwens, deze moesten we zelf natuurlijk ook even uitproberen!

DSCF2957
Liza ontwerpt haar eigen S.H.O.E.S.

S.H.O.E.S. kun je nog bezichtigen tot en met 11 mei. En als je er toch bent: loop dan ook nog even langs de collectie van Marimekko, ook een aanrader! Je betaalt maar eenmalig 11 euro toegang (zonder Museum- en of studentenkaart, anders 6 euro) en kunt dan alle exposities bekijken. De Kunsthal ligt in het Rotterdamse stadscentrum aan de Westzeedijk, vlakbij het Museumpark, en is van dinsdag t/m zondag geopend. Kijk voor meer informatie op de website.

Foto’s: © Meisjes aan de Maas

Geschreven door…

Kelly van Alphen (23) is neerlandica (BA) en freelance journalist (MA). Na stages bij weekblad Elsevier en De Telegraaf kwam ze terecht bij het Algemeen Dagblad in Rotterdam waar ze werkt als eindredacteur. Ook freelanct Kelly voor het ANP. Voor contact: kelly@meisjesaandemaas.nl.

One Reply to “Over hoge hakken en ware liefde: must-see voor modeliefhebbers”


  1. Notice: Trying to get property of non-object in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/easy-author-image/easy-author-image.php on line 209
    janice.veldsma@gmail.com' Schoenmaker Den Haag zegt: Beantwoorden

    mooi, hebbe hebbe hebbe! jammer dat het voorbij is

Geef een reactie