VrijMiBo: borrelen op z’n Rotterdams bij Thoms


Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3928

Ben je net als wij, na deze eerste volle werkweek na de feestdagen, ook zo toe aan een VrijMiBo maar heb je geen inspiratie voor een leuke locatie? Wij tippen Thoms, een nieuwe horecahotspot in het compleet vernieuwde Timmerhuis op de Meent. Drink lekker een Rotterdams biertje en geniet van een borrelplankje: je hebt het verdiend! 

Zoals iedere eerste vrijdag van de maand gingen wij weer op stap voor De Buik van Rotterdam om de leukste bars, cafés, lounges en andere drinkgelegenheden van Rotterdam uit te testen. Zo hoef jij nooit meer inspiratieloos je schouders op te halen wanneer je collega vraagt waar jullie wat gaan drinken vanavond en hoef je niet meer uit gewoonte in je stamcafé te belanden tijdens de borrel met je beste vriendin!

Dit keer vonden we het tijd voor een bezoek aan Thoms Restaurant & Underground Bar, de nieuwe horecagelegenheid aan de Meent. Na maandenlange renovatie is het nieuwste pronkstuk van Rem Koolhaas aan de Meent eindelijk af. Naast toffe boetiekjes, luxe appartementen en het nieuwe Museum Rotterdam biedt het voormalige stadstimmerhuis ook plaats aan een nieuwe horecagelegenheid: Thoms Restaurant & Underground Bar van ondernemer Arthur van Zanten (bekend van café Van Zanten, nog geen 300 meter verderop).

Meisjes aan de Maas - Thoms Rotterdam
Meisjes aan de Maas - Thoms Rotterdam

De zaak is minder dan een maand open, maar als we op een woensdagavond het Timmerhuis binnenstappen, lijkt het net alsof Thoms er al jaren zit. De zaak is eigentijds en hip ingericht, maar wel met een rauw en eigenzinnig randje: een deel van de betonnen muren is kaal gelaten en de kasten op de tussenverdieping staan vol met snuisterijen en industriële accessoires. Het restaurantgedeelte, waar wij hebben geborreld, bevindt zich op de begane grond, maar binnenkort opent ook de kelder, waar zich behalve de keuken ook de bar bevindt (Thoms heeft dus letterlijk een underground bar). Wij hebben alvast even een kijkje genomen en komen zeker nog eens terug om de bar uit te testen!

Meisjes aan de Maas - Thoms Rotterdam Bar
Meisjes aan de Maas - Thoms Rotterdam Bar

Leuk bij Thoms is dat de chef zoveel mogelijk met producten uit Rotterdam en omstreken werkt. Ook op de drankenkaart is 010 goed vertegenwoordigd: je bestelt er een biertje van stadsbrouwerij Noordt (er staat er zelfs eentje op de kaart die speciaal voor Thoms is gebrouwen) of een Rotterdamse rode of witte port. De ginliefhebbers gaan voor een Bobby’s, Nolet’s Silver Dry of Loopuyt Gin uit Schiedam of een VL92 uit Vlaardingen. Daarbij bestel je lekker een plankje Rotterdamsche oude kaas met krotenmosterd of stoofvleesbitterballen. Wijnliefhebbers moeten het trouwens iets verder van huis zoeken: de wijnen komen van Bodegas Salentein in Mendoza, de wijnstreek van Argentinië (overigens wel opgericht door een Nederlandse zakenman).

Meisjes aan de Maas - Thoms Rotterdam

We kiezen beiden voor een brouwsel van Noordt (overigens de jongste én grootste brouwerij van de stad). Liza gaat voor de Thoms Keilen, die speciaal voor Thoms gebrouwen is en volgens de kaart ‘crispy en clean met een subtielbittere finish’. Kelly gaat voor de Noordt Weizen. “Het lijkt misschien niet op een Weizenbier, maar dat komt omdat Noordt geen kunstmatige kleurstoffen aan het bier toevoegt,” zo licht de serveerster toe. De kleur is inderdaad donkerder dan normaal, maar het bier smaakt er niet minder om.

Ook de Thoms Keilen is goed te doen: zoals de kaart het aangeeft is het een licht biertje met een redelijk laag alcoholpercentage (4%) en daardoor – clichématig maar waar – ‘ook lekker voor de dames onder ons’. Voor bij onze Rotterdamse biertjes bestellen we een borrelplankje met stoofvleesbitterballen. Ze worden geserveerd op een houten plankje met een schaal met rood-witgeblokte servetjes – lekker nostalgisch.

Meisjes aan de Maas - Thoms Rotterdam

Wanneer kom je hier?

Bij Thoms kom je voor de ontspannen, ongedwongen sfeer. Lekker dus voor de borrel, maar ook om, goed uitgebreid, met wat vrienden te eten. De borden die uit de keuken van Thoms komen zien er veelbelovend uit. Wij komen dan ook zeker terug om de kaart op de proef te stellen.

Wie neem je er mee naartoe?

Een gezellige groep vrienden, je partner, een zakenrelatie. Bij Thoms kun je meerdere kanten op. Daar is wat betreft interieur ook rekening mee gehouden: je kunt kiezen voor een wat meer romantisch plekje voor twee bij het raam, maar ook plaatsnemen aan bijvoorbeeld de bank in de hoek of voor een soberder plekje in de zaak. Voor ieder wat wils in deze tent.

Prijs?

Prima te doen! Voor een Heineken betaal je € 2,90, maar uiteraard ga je bij Thoms voor een speciaalbiertje of Rotterdams brouwsel: in dat geval betaal je € 3,50 tot € 4,50 per glas. Meer een wijnliefhebber? Dan leg je tussen de € 3,75 en € 4,75 per glas neer.

Kortom?

Uitproberen. We overdrijven niet, Thoms is top. Extra pluspunt: de muziek is goed samengesteld en staat precies hard genoeg. Het fijne van Thoms is dat overal over nagedacht lijkt te zijn: überaardige serveersters, de look, de sfeer, de kaart. Een erg leuke toevoeging aan onze geliefde Meent.

Dit artikel verscheen ook op De Buik van Rotterdam.

Geschreven door…

Liza Karsemeijer (hoofdredacteur). Al sinds haar studententijd is Liza (1991) niet meer uit nultien weg te slaan. Na het afronden van haar master journalistiek werkt ze nu als freelance journalist en tekstschrijver voor o.a. Elsevier, Algemeen Dagblad en Uitagenda Rotterdam. Ze houdt van reizen, cultuur, design, muziek en films. Ze wil eigenlijk alleen een eigen kantoor omdat ze dan een hond kan nemen – verder bevalt het flexwerkleven haar prima. Meer info vind je op lizakarsemeijer.nl.

Geef een reactie