Last-minute tickets en afterparties voor IFFR 2016


Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3928

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Het International Film Festival Rotterdam begon afgelopen woensdag en is inmiddels volop aan de gang: het centrum vult zich met internationale filmpers en -liefhebbers en naast natuurlijk films kijken zijn er workshops te volgen, IFFR-menu’s te eten en afterparties te bezoeken. Liza ging op stap om de leukste tips voor jou op een rijtje te zetten! En voor wie nog wel graag een film wil bezoeken maar nog geen kaartjes heeft bemachtigd, maakte ze een lijstje van de tofste films waarvoor nog wél kaartjes te koop zijn.
 P1000994

Liza’s IFFR-weekend

Die tien dagen van eind januari tot begin februari zijn steevast een moment waarop ik het nóg toffer vind in Rotterdam te wonen: de stad vult zich tijdens het IFFR met filmmakers en -fans van over de hele wereld. Ik wil het geen jaar missen en probeer altijd tenminste een paar films mee te pakken!

Dit weekend ging ik naar de première van Here Come The Videofreex, een verhalende documentaire die een kijkje geeft in het leven van een groep jongeren in de jaren zeventig die met de allereerste draagbare videocamera’s hun leven vastlegden – de allereerste vloggers, zou je het kunnen noemen. Filmmaker Jon Nealon was aanwezig om zijn verhaal te vertellen: tien jaar geleden stuitte hij op het collectief The Videofreex, die tussen 1969 en 1978 1500 filmpjes opnamen. Hij deed er tien jaar over om ze allemaal te archiveren en uit te zoeken en stuitte daarbij op bijzondere, historische beelden, onder andere gesprekken met jongeren op Woodstock, een interview met Fred Hamtpon, voorzitter van de Black Panther Party, en opnames van anti-oorlogprotesten.

Leuk aan het IFFR is dat filmmakers of acteurs vaak aanwezig zijn bij hun filmpremière, net als bij deze film het geval was, om toelichting te geven en vragen te beantwoorden: dat maakt het toch een stuk persoonlijker en interessanter. Na de film was het tijd voor een drankje in de Witte de Withstraat en daarna natuurlijk voor dé IFFR-klassieker: de afterparty in de Rotterdamse Schouwburg. Kortom, mijn weekend kan niet meer stuk!

P1000997
Drukte en gezelligheid in De Doelen tijdens IFFR

P1010015Première van Here Come The Videofreex

Om jou ook een goed IFFR te bezorgen dit jaar zette ik mijn ultieme tips op een rijtje voor wie ook zin heeft in dit Rotterdamse filmfestijn maar niet zo goed weet waar te beginnen. Want een groot budget en urenlange oriëntatie op het filmaanbod zijn echt niet nodig!

3x tips om geld te besparen

– Last minute tickets
Wil je wel de IFFR-ervaring, maar hoef je niet per se naar een grote film? Veel kleinere films verkopen niet uit en dan kun je een half uur voor aanvang online of bij de kassa kaartjes kopen voor maar €5,50. Kijk online op de webpagina van de desbetreffende film een half uurtje van tevoren of er nog kaartjes zijn of vraag het bij de kassa van de locatie waar de film draait. Scheelt je toch mooi de helft van de prijs!

– Korting
Ben je nog student, dan betaal je €8,- voor je kaartje in plaats van €11,-. Hetzelfde geldt als je een CJP- of Cineville-pas hebt. Scheelt toch weer!

– Gratis activiteiten
Tijdens het IFFR worden allerlei leuke workshops, feestjes en andere evenementen georganiseerd die je niets kosten! Het volledige programma bekijk je op de website, maar om je een idee te geven: wat dacht je van een workshop Nordic Cooking of Martial Arts? Voor wie geïnteresseerd is in het verhaal achter de films zijn er de Critics’ Talks en Tiger Talks, waarbij filmjournalisten en jonge filmmakers die genomineerd zijn voor de Hivos Tiger Award in gesprek gaan. En vergeet natuurlijk de beroemde, dagelijkse IFFR-afterparty in de Rotterdamse Schouwburg niet! Op vertoon van je filmkaartje kom je daar gratis binnen.

3x eten tijdens IFFR

Tijdens het IFFR bieden veel restaurants een speciaal menu of een IFFR-actie aan (vaak voordeliger dan normaal). Uiteraard kun je wat te eten krijgen in De Doelen of bij Floor (het restaurant van de Rotterdamse Schouwburg), maar denk ook eens aan de omliggende restaurants in de buurt van de bioscoop of het theater waar jij je film gaat kijken.

– Holy Smoke
Barbecuerestaurant Holy Smoke op het Tiendplein (maar vijf minuutjes lopen vanaf Schouwburgplein) heeft tijdens het hele filmfestival een IFFR-special voor maar €15,-. Woensdag was dat bijvoorbeeld een Flat Iron Steak met friet en salade en vrijdag hun beroemde burger met friet en coleslaw.

– See You See Me
Bij Asian Fusionrestaurant See You See Me op de Witte de Withstraat hebben ze zelfs een speciaal IFFR-menu samengesteld! Voor €19,50 geniet je van twee gangen en voor een tientje extra heb je daar een wijnarrangement bij.

– Burgertrut
Eén van Rotterdams favoriete hamburgerrestaurants heeft speciaal voor het IFFR een menu samengesteld. Met een knipoog naar de laatste Tarantinofilm presenteren ze “the tasteful eight”: zeven burgers en een vegetarische kapsalon.

P1010029

5x films die je niet mag missen (én waar je nog kaartjes voor kunt kopen)

Ook zin gekregen om naar het IFFR te gaan, maar ben je niet zo’n diehard filmfreak die op de eerste dag van de voorverkoop al zijn tickets heeft bemachtigd? Laat je niet ontmoedigen door het feit dat de grootste en populairste films inmiddels zijn uitverkocht, er is namelijk veel meer moois te ontdekken!

– Here Come The Videofreex
Een documentaire die zeker de moeite waard is voor wie geïnteresseerd is in de tijd van hippies, Woodstock en Vietnamprotesten. De authentieke beelden geven een uniek kijkje in het leven van jongeren van toen én bieden een ander perspectief op historische gebeurtenissen. Er zijn nog kaarten voor zaterdagavond 6 februari.

– Green Room
Een superspannende en ietwat bizarre thriller: een punkband op tournee treedt op in een wat dubieuze club in Oregon en voor ze het weten moeten ze zich staande zien te houden tegenover extreem gewelddadige neonazi’s. Er zijn nog kaarten voor maandagavond 1 februari, vrijdagavond 5 februari en zaterdagavond 6 februari.

– El Clan
Een waargebeurd en shockerend verhaal over de transitie van dictatuur naar democratie in Argentinië in de jaren tachtig en de beruchte verdwijningen van duizenden mensen. De film was een grote hit in eigen land. Er zijn nog kaarten voor zaterdagavond 6 februari.

– Suite Armoricaine
In deze dromerige, nostalgische film zijn de verhalen van een kunstgeschiedenisdocente en een student met elkaar vervlochten. Docente Françoise keert terug uit Parijs naar haar geboorteplaats in Bretagne, waar ze herinneringen ophaalt aan haar studententijd, en student Ion verhuist naar de campus om zijn thuissituatie te ontvluchten. Beide personages blijken meer met elkaar gemeen te hebben dan gedacht. Er zijn nog kaarten voor maandagavond 1 februari, donderdagmiddag 4 februari en zaterdagavond 6 februari.

– Surprise Film
En tot slot, voor wie écht niet kan kiezen: vrijdag 5 februari is er weer de surprisefilm, waarbij je tot aan de begintitels niet weet naar welke film je gaat kijken. Maak je geen zorgen dat je je geld verspilt: de surprisefilm is elk jaar een hit onder de bezoekers. Kaartjes scoor je hier.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Rotterdam Festivals.

Geschreven door…

Liza Karsemeijer (hoofdredacteur). Al sinds haar studententijd is Liza (1991) niet meer uit nultien weg te slaan. Na het afronden van haar master journalistiek werkt ze nu als freelance journalist en tekstschrijver voor o.a. Elsevier, Algemeen Dagblad en Uitagenda Rotterdam. Ze houdt van reizen, cultuur, design, muziek en films. Ze wil eigenlijk alleen een eigen kantoor omdat ze dan een hond kan nemen – verder bevalt het flexwerkleven haar prima. Meer info vind je op lizakarsemeijer.nl.


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Geef een reactie
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388