Ik kook, dus ik ben: op streetfoodtour met het Wereldmuseum


Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3928

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4383

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4383

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Afgelopen weekend opende de tentoonstelling ‘Ik kook, dus ik ben’ in het Wereldmuseum. De nieuwe tentoonstelling is ‘een reis door de keuken met Abdelkader Benali’. De Marokkaans-Nederlandse schrijver, tv-presentator en historicus spitte, samen met Boijmans-conservator Alexandra van Dongen, door vierduizend jaar eetgeschiedenis. Maar er is ook een Smaakstudio waar je kunt proeven en er worden streetfoodtours georganiseerd over de Kruiskade! Meisjes aan de Maas was bij de opening en vertelt waarom dit een must-see is.

Rotterdam is bij uitstek een stad waar honderden eetculturen samenkomen: je hoeft maar een rondje te maken over de West-Kruiskade om dat te kunnen beamen. De tentoonstelling ‘Ik kook, dus ik ben’ neemt je mee op tijd- en wereldreis: waarom koken mensen? Waar komen kookboeken vandaan? Hoe is Rotterdam zo’n smeltkroes van eetculturen geworden?

Wereldmuseum-Rotterdam-Meisjesaandemaas1

Aardappelcultuur

Liza en Mies bekeken de tentoonstelling vorige week onder het toeziend oog van de conservatoren. ‘Er is zoveel interessants te vertellen over de geschiedenis van eten,’ aldus Abdelkader, zelf zoon van een islamitische slager aan de West-Kruiskade. ‘Wist je bijvoorbeeld dat aardappels helemaal niet Hollands zijn? We hebben ze in de zestiende eeuw uit Peru naar Nederland gehaald en sindsdien is het onderdeel van onze eetcultuur geworden.’ Ook was Nederland het eerste land waar iedereen met elkaar aan tafel ging, zonder rangverdeling. Abdelkader: ‘In de tentoonstelling hangt een klein, zeventiende-eeuws schilderijtje waarop een Nederlands gezin te zien is dat met elkaar aan tafel eet. Dat was voor die tijd bijzonder: in andere landen aten de mannen, vrouwen, kinderen en dienstboden apart.’

 Wereldmuseum-Rotterdam-Meisjesaandemaas2Ook een quote van onze eigen Erasmus over tafelmanieren mocht natuurlijk niet ontbreken

Smaakstudio

Kortom: genoeg interessants te vertellen! Maar het leuke aan deze tentoonstelling is dat het niet alleen een stel voorwerpen in een zaal is, maar dat er ook allerlei randprogrammering bij hoort: zo is er de Smaakstudio in de kelder van het museum, waar je naar verhalen van volkslkoks kunt luisteren, kunt proeven en workshops kunt volgen. Bijzonder vonden wij het verhaal van een Syrische dame die zeventien keer oorlogsgebied moest ontvluchten, en elke keer haar kookspullen meenam in haar tas, waaronder een Syrisch potje en een keukenmes, die nu in de tentoonstelling staan. Op zondag kun je voor een bijdrage van een paar euro meedoen aan allerlei activiteiten in de Smaakstudio. Verder worden er tours georganiseerd over de West-Kruiskade.

Onze tips bij deze tentoonstelling:

  • Eet na het bekijken van de tentoonstelling een stuk appeltaart naar historisch, Rotterdams recept (uit ca. 1770) in de lunchroom van het Wereldmuseum! Het recept werd gevonden in de almanak van een burgerwacht, die met de hand in inkt allerlei receptjes neerpende. 
  • Ga pepers en sprinkhanen proeven in het Wereldmuseum tijdens de Museumnacht op zaterdag 4 maart! Je kunt ook dumplings leren maken of alles leren (en proeven!) over de Turkse theeceremonie.
  • Schrijf je in voor een streetfoodtour over Rotterdamse meest multiculturele straat, die eindigt aan tafel in het Wereldmuseum met de ondernemers van de West-Kruiskade! De tours worden elke maand georganiseerd en de februari-editie is al vol, maar bij de eerstvolgende tour op 25 maart is nog plek.
  • Kook een recept uit het boekje ‘Ik kook, dus ik ben’, dat is uitgegeven bij de tentoonstelling en tevens als kookschrift dient. Naast receptjes staan er verhalen in over koken en eten binnen en buiten Rotterdam. Je koopt ‘m voor € 4,95 in de Museumwinkel van het Wereldmuseum.

Wereldmuseum-Rotterdam-Meisjesaandemaas3Eetculturen op de West-Kruiskade

Foto’s: Liza Karsemeijer en Michelle den Boer / Meisjes aan de Maas

Geschreven door…

Liza Karsemeijer (hoofdredacteur). Al sinds haar studententijd is Liza (1991) niet meer uit nultien weg te slaan. Na het afronden van haar master journalistiek werkt ze nu als freelance journalist en tekstschrijver voor o.a. Elsevier, Algemeen Dagblad en Uitagenda Rotterdam. Ze houdt van reizen, cultuur, design, muziek en films. Ze wil eigenlijk alleen een eigen kantoor omdat ze dan een hond kan nemen – verder bevalt het flexwerkleven haar prima. Meer info vind je op lizakarsemeijer.nl.


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4383

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4383

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4383

Geef een reactie
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4383