5x toffe festivals van deze zomer (+ Rotterdammers over hun festivalagenda)


Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3928

De Rotterdamse festivalzomer is volop aan de gang en wij zijn druk bezig met onze planning voor de komende maanden: bijna ieder weekend is er wel iets waar we naartoe willen. Er is zoveel te doen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom onze selectie van de leukste festivals van deze zomer! We waren ook benieuwd wat andere festivalgangers van het aanbod van deze zomer vinden, dus spraken we vier Rotterdammers over wat zij deze (festival)zomer gaan doen!

De Parade (18 t/m 28 juni)

Het rondreizend theaterfestival De Parade begint in Rotterdam. In het Museumpark kun je allerlei verschillende theater-, dans- en muziekacts bezoeken, met dit jaar onder andere Loes Luca en Conny Janssen Danst. Houd Meisjes aan de Maas in de gaten, want wij doen dit jaar verslag en interviewen de leukste, Rotterdamse acts! Ga voor meer informatie naar DeParade.nl.

Metropolis (5 juli)

Al sinds een jaar of acht Liza’s persoonlijke favoriet: het Metropolis festival in het Zuiderpark (naast Ahoy). Menig wereldact heeft hier gestaan voordat ze doorbraken, denk aan Radiohead, The Black Keys en Smashing Pumpkins, en ook lokaal talent zoals Sabrina Starke en Gers Pardoel werd hier opgepikt. Ieder jaar zorgt de organisatie weer voor een ontzettend gevarieerde programmering, van heavy metal tot singer songwriter en van hiphop tot blues. Ideaal om neer te strijken in het gras met een clubje vrienden en een lekker hapje en drankje, genietend van de muziek. Bonuspunten voor het altijd toffe artwork van de flyers, posters en website. Ga voor meer informatie naar MetropolisFestival.nl.

De ParadeFoto: Rotterdam Festivals

Roffa Mon Amour (22 t/m 26 juli)

Rooftop Cinema bovenop de Hofbogen met uitzicht op de Rotterdamse skyline, need we say more? Dit vrij nieuwe festival (dit jaar is de derde editie) presenteert een filmprogramma van vijf aanstormende regisseurs. Het programma is momenteel nog niet bekend, maar er wordt altijd een boeiende selectie gemaakt van veelbelovende filmmakers. Voordat de film begint kun je een drankje bestellen en genieten van het randprogramma. Bijzonder is dat Roffa Mon Amour een ‘silent rooftop cinema’ is: bij binnenkomst ruil je je filmkaartje in voor een koptelefoon. Ga voor meer informatie naar RoffaMonAmour.com.

Duizel in het Park (7 t/m 9 augustus)

In het Blijdorpse Vroesenpark vindt begin augustus weer het ‘festival van de verbeelding’ plaats. Duizel in het Park staat in het teken van kunst en verhalen, dat betekent onder andere optredens van dichters, schrijvers en muzikanten. Ook dit festival staat op de planning voor een uitvoerig verslag van Meisjes aan de Maas, dus stay tuned! Ga voor meer informatie naar DuizelInHetPark.nl.

Pleinbioscoop (12 t/m 30 augustus)

Een klassieker op Rotterdams festivalgebied: dé buitenbioscoop van Rotterdam. Twee weken lang staat het Museumpark in het teken van de beste films van het afgelopen jaar. Rotterdamse horecaondernemers zorgen voor een lekker hapje en drankje. Tip: neem een dekentje mee (het kan soms afkoelen ’s avonds) en genieten maar! Ga voor meer informatie naar PleinbioscoopRotterdam.nl.

Dit zijn onze persoonlijke favorieten! We spraken daarnaast vier jonge Rotterdammers over welke festivals zij zeker gaan bezoeken deze zomer. Kijk met ons mee:

Michelle en Ibrahim (22), studenten Pedagogiek en Werktuigbouwkunde

2015 002

“We zijn deze zomer al naar Piccalilly Food Camp en naar TREK geweest. Sinds een jaar of twee gaan we graag naar foodfestivals. We gaan ook ieder jaar naar Lowlands, maar het leuke met festivals in Rotterdam is dat de meeste gratis en laagdrempelig zijn, dus je hoeft niet maanden van tevoren te plannen wat je gaat doen en je kunt op de dag zelf nog bepalen dat je erheen wilt. Het is toch allemaal om de hoek! Ook fijn dat festivals tegenwoordig verschillende soorten eten verkopen en niet alleen hamburgers en patat. Eten is heel belangrijk op een festival.”

Michelle: ” Ik fiets iedere dag van Delfshaven naar Zuidplein, dus als er een nieuw festival is zie ik vaak posters hangen, zo kom ik er dan achter. Dan ga ik thuis opzoeken of het me leuk lijkt. Zo ben ik afgelopen weekend met een vriendin naar Rrrollend Rotterdam geweest. Ik houd van yoga, dus ik ga daarnaast graag naar evenementen als Rotterdam In Balans. Totaalconcepten als Swan Market vind ik ook erg leuk. Wat ik dus nooit meer vergeet te doen als ik ga festivallen, is mijn schoenen checken voordat ik vertrek. Ik had een keer mijn lievelingslaarsjes naar een festival aangetrokken maar ik was vergeten dat de zool kapot was. Toen ging het regenen en heb ik het hele weekend met natte voeten gelopen.”

Lisette (33), marketingcommunicatieadviseur en blogger op De Kleine Rotterdammer

2015 011

“Er gebeurt zoveel in de stad en er wordt bizar veel georganiseerd op festivalgebied. Elk weekend is er wel iets. Dat laat echt zien dat Rotterdam in ontwikkeling is, ik denk dat dat heel goed is voor het imago van de stad. Als ik op Facebook zie dat 5000 mensen zich aanmelden voor een Rotterdams evenement, ben ik best trots! Ik heb zelf een zoontje van 18 maanden en we gaan bijna alle festivals af die kidsproof zijn. Naast faciliteiten voor kinderen vind ik goed eten ook belangrijk. Ik vind Swan Market erg leuk, daar heb je zo’n diversiteit aan producten en horecagelegenheden, maar het is vooral het sfeertje dat maakt dat het zo gezellig is. Het is top als je gewoon met vrienden naar een festival kunt, dat je lekker een hapje en een drankje kunt doen en dat het gewoon relaxed is. Deze zomer ga ik zeker nog naar de ZomerZondagen in het Euromastpark, De Parade, Kunsthal Kookt & Kweekt (daar gaan ze ook heel leuke dingen voor kinderen doen), De Nieuwe Binnenweg Leeft, Kid Dynamite Jazz Festival, De Verhalenbazar, Duizel in het Park en ik ben heel benieuwd wat de Dag van de Romantische Muziek gaat doen. Ik heb een volle zomer op het programma staan!”

Jingjing (24), consulting engineer

2015 018

“Ik ben naar TREK, het Truckin’ Food Festival, de Museumnacht, Swan Market, Rrrollend Rotterdam en de Rotterdamse Dakendagen geweest. Komende zomer ga ik in elk geval nog naar het Kunsthal Kookt & Kweekt Festival en Metropolis. Ik wil ook graag naar DÂK, een pop-up stadspark bovenop een parkeergarage. Verder zie ik het wel, in Rotterdam is zoveel te doen. Een festival moet voor mij laagdrempelig zijn, het liefst met gratis toegang, zodat echt iedereen er naartoe kan. Mijn persoonlijke favoriet is al jaren Metropolis. Ik kan het niet echt uitleggen, maar er hang zo’n leuk sfeertje. Er komt niet één bepaald soort mensen, iets wat je bij andere festivals vaak wel ziet. Je ziet écht allerlei soorten mensen, dat maakt het een bijzonder festival. Mijn ultieme festivaltip? Neem een kleedje mee, dat vergeet ik namelijk zelf altijd. Zeker op Metropolis komt dat van pas, lekker in het gras zitten met een drankje!”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Rotterdam Festivals.

Omslagfoto: Marco de Swart via Rotterdam Festivals

Geschreven door…

Liza Karsemeijer (hoofdredacteur). Al sinds haar studententijd is Liza (1991) niet meer uit nultien weg te slaan. Na het afronden van haar master journalistiek werkt ze nu als freelance journalist en tekstschrijver voor o.a. Elsevier, Algemeen Dagblad en Uitagenda Rotterdam. Ze houdt van reizen, cultuur, design, muziek en films. Ze wil eigenlijk alleen een eigen kantoor omdat ze dan een hond kan nemen – verder bevalt het flexwerkleven haar prima. Meer info vind je op lizakarsemeijer.nl.

Geef een reactie