Marimekko in De Kunsthal: you love it or you hate it


Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3928

“Marimekko: design for happy life” is de titel van de overzichtstentoonstelling van Fins designmerk Marimekko die in het vroege voorjaar de Rotterdamse Kunsthal opfleurt. Meisjes aan de Maas nam een kijkje en had daar zeker geen spijt van: wij horen bij de groep die houdt van Marimekko!

DSCF2914
IMG_4405

Naoorlogs design

Marimekko heeft de missie om “met mode en design de kwaliteit van leven te verbeteren”. Of dat laatste ze is gelukt durven we niet te zeggen, maar feit is wel dat je erg vrolijk wordt van de minimalistische designs en primaire kleuren in de ontwerpen van het Finse label. Het designmerk bestaat al sinds 1951: in die tijd was Finland nog maar kort onafhankelijk en de naoorlogse samenleving had behoefte aan wat optimisme. Niet zo gek dus, dat de opvallende stofpatronen met zijn vrolijke kleuren en vooruitstrevende, simpele designs in die tijd zo populair werden. Anno 2014 heeft het merk conceptstores in Seoul, Berlijn en New York: actueel zijn de Scandinavische patronen dus zeker nog, iets dat goed naar voren komt in onderstaand filmpje van de jaarlijkse, publieke modeshow in Helsinki met danseressen van het Fins Nationaal Ballet.

Van Jackie Kennedy tot Sarah Jessica Parker

Jackie Kennedy maakte het Finse label in 1960 in één klap bekend toen ze in een roze Marimekkojurk op de cover van Sports Illustrated verscheen (deze jurk is ook te zien in De Kunsthal). In de 21e eeuw zijn onder andere Sarah Jessica Parker en Hillary Clinton bekende Marimekkofans.

SATC
Jackie Kennedy in een Marimekkojurk op de cover van Sports Illustrated (1960) en Sarah Jessica Parker in Marimekko in Sex and the City (jaren ’90).
Foto: scandinavia-design.fr

Tegenstelling

In de tentoonstelling van De Kunsthal zijn zowel de kenmerkende jurken en schoenen van het merk als de interieurstoffen en het serviesgoed te zien. Doordat de tentoonstelling is opgezet in de ruimtes van De Kunsthal die zich aan de buitenkant van het gebouw bevinden en door de grote ramen veel daglicht doorlaten, lijken de vrolijke designs extra levendig. Vooral als je van de wat serieuzere expositie De Tweede Wereldoorlog in 100 Voorwerpen, die tentoongesteld is in een wat donkerdere ruimte, doorloopt naar de Marimekko-expositie, komt de tegenstelling goed tot zijn recht. Een goede keus dus.

“You love it or you hate it”

In een interview met het Finse Free! Magazine vertelt Minna Kemell-Kutvonen, creative director van Marimekko, over de totstandkoming van het Unikkopatroon, het bekende bloemenpatroon uit 1964. Armi Ratia, de oprichtster van Marimekko, had haar ontwerpsters ten strengste verboden om bloemenprints te gebruiken in hun designs omdat het volgens haar onmogelijk was de schoonheid van een bloem te kopiëren in een stofontwerp. Maija Issola, één van de ontwerpsters, besloot echter een bloemenprint te ontwerpen die zelfs Armi niet kon weigeren. Door haar onafhankelijke denkwijze ontwierp ze een grafische bloemenprint die zo sterk was dat hij Marimekko definitief op de kaart zette en die nog steeds razend populair is. Minna Kemell-Kutvonen:

“In my view, the pattern contains a very strong attitude that gets reinforced through the graphical elements. Either you love it or you hate it, but it certainly won’t allow you to remain impassive.”

Dat vinden wij een goede omschrijving: hoewel we niet kapot waren van álle designs, kledingstukken en interieurstukken van Marimekko, maken de minimalistische dessins zeker indruk en zijn we gek op de vrolijkheid en simpliciteit die het merk uitstraalt. Enne, zo’n vrolijk jurkje gaat zeker op ons verlanglijstje voor zomer 2014. Wij horen dus zeker bij de groep die van Marimekko houdt!

liza en kelly
Kelly en Liza voor het beroemde Unikkopatroon

Zelf oordelen?

Ook naar Marimekko in De Kunsthal? De expositie is nog tot en met 11 mei 2014 te bekijken. Tip: je betaalt maar eenmalig toegang voor De Kunsthal en kunt dan alle aanwezige exposities bekijken, dus ga ook zeker langs De Tweede Wereldoorlog in 100 Voorwerpen en S.H.O.E.S.: Over Hoge Hakken en Echte Liefde, allebei ook zeer de moeite waard! De Kunsthal ligt in het Rotterdamse stadscentrum aan de Westzeedijk, vlakbij het Museumpark, en is van dinsdag t/m zondag geopend. Kijk voor meer informatie op de website.

DSCF2908
DSCF2909
DSCF2911
Onze favoriete jurk uit de expositie!

DSCF2913
IMG_4418
IMG_4419
Schoenen uit de Marimekko for Converse collectie (najaar 2013)

Geschreven door…

Liza Karsemeijer (hoofdredacteur). Al sinds haar studententijd is Liza (1991) niet meer uit nultien weg te slaan. Na het afronden van haar master journalistiek werkt ze nu als freelance journalist en tekstschrijver voor o.a. Elsevier, Algemeen Dagblad en Uitagenda Rotterdam. Ze houdt van reizen, cultuur, design, muziek en films. Ze wil eigenlijk alleen een eigen kantoor omdat ze dan een hond kan nemen – verder bevalt het flexwerkleven haar prima. Meer info vind je op lizakarsemeijer.nl.

Geef een reactie