Rotterdams talent: 3 merken die je nog niet kende


Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3928

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Dit najaar staat Rotterdam in het teken van mode: tijdens de Wereldhavendagen vond de Textielhaven modeshow plaats, in september opende het Tijdelijk Modemuseum zijn deuren en in het Fotomuseum zijn momenteel de fototentoonstellingen van Horst P. Horst en Mattijs van Bergen te zien. Eerder schreef Meisjes aan de Maas al over de 4 ultieme Rotterdamse mode-items. Susan Bijl en Woei kennen de modebewuste Rotterdammers onder ons wel, maar wist je dat deze drie bijzondere merken ook uit Rotterdam komen? Wij spraken de drie designers achter deze originele producten. 

fae van donkersgoedFae van Donkersgoed – Minimalistische leren tassen, clutches en portemonnees

Deze 29-jarige Rotterdamse is van huis uit fotografe en productdesigner en werkt, naast haar ontwerpwerk, bij woonwinkel Van Binnen. Tijdens haar opleiding aan de Willem de Kooningacademie kreeg ze ontzettend veel positieve reacties op haar ontwerpen. Al gauw waren haar tassen uitverkocht en zo startte ze twee jaar geleden haar onderneming. Haar tassen, die slechts bestaan uit een ruwe uitsnede en simpele stiksels, liggen bij GROOS in de (web)shop.

“Mijn eerste Billy Bob-tas, zoals mijn signature tas heet, maakte ik tijdens mijn opleiding op de Willem de Kooningacademie. Ik ontwerp altijd vanuit mijzelf, vanuit mijn eigen smaak en behoefte. Ik houd erg van kwaliteit, maar het hoeft niet allemaal zo strak en gelikt te zijn, er mag een rauw randje aan zitten. Zo is het bij mijn tassen ook: het leer wordt alleen maar mooier als het gaat werken. Het materiaal staat centraal en de rest mag daar eigenlijk niet van afleiden.

De eerste tassen sloegen aan in mijn omgeving en toen ben ik die verder gaan ontwikkelen. Eerst werkte ik alleen met restpartijen leer van een meubelmaker en dat probeer ik nu nog steeds zoveel mogelijk te doen, maar het lukt niet altijd omdat je toch wat beperkter bent in je keuze, zo kun je daar niet alle kleuren krijgen.

Momenteel werk ik naast mijn tassenlabel nog in een woonwinkel en een dag per week bij het Boijmans. Ik vind dat ook niet erg: ik maak liever 10 tassen helemaal zoals ik het wil en verkoop ze rustig aan, dan dat ik er 100 verkoop om geld te verdienen. In Rotterdam zijn er veel creatievelingen die in dezelfde situatie zitten, die werken naast hun ontwerpwerk in een winkel of de horeca. Ik vind het soms moeilijk om aan een potentiële klant uit te leggen hoeveel werk het is om zo’n tas te ontwerpen en maken. Daarom vind ik het tof dat het Tijdelijk Modemuseum er nu is: daar kunnen mensen kennismaken met dat proces en ook echt zelf aan de slag.”

Fae van Donkersgoed tassenFae van Donkersgoed tassen2

JOOST2Joost van Beek – Luxe herensokken van Effio

De sokken van sokkenhuis Effio worden ontworpen in Nederland en geproduceerd in Italië. Met oog voor detail bedenken oprichters Joost van Beek, Henk Werksma en Norbert Quettier de opvallendste kleurencombinaties en grafische patronen. Strepen, stippen en ruiten, maar ook bloemen, vogels, ogen en smileys. Hun sokken zijn voor de “dandy’s zonder hoge hoed, wandelstok en veren, maar wel met mooie sokken”. Inmiddels liggen ze bij meer dan 85 verkoop-punten in binnen- en buitenland. Joost van Beek is creatief brein en vormgever.

“Ik ben van huis uit ontwerper en speel een grote rol in het bedenken van onze collecties. De hoofdcollecties doen we zelf, maar twee keer per jaar hebben we ook een special waarvoor we samenwerken met steeds een andere ontwerper. We geloven in dit soort samenwerkingen, het brengt nieuwe energie en nieuwe verhalen. Toevallig hebben we net onze Walkable City-collectie gepresenteerd in samenwerking met de Rotterdamse stedenbouwkundige en productdesigner Manon Garritsen. In deze collectie hebben we het centraal station van Rotterdam als uitgangspunt genomen, als hart van de collectie en hart van de stad.

Wij zijn een Rotterdams merk, maar ik vind het modeaanbod in Rotterdam wel tegenvallen. Rotterdammers zijn praktischer ingestoken. Daar betrap ik mezelf ook nog wel eens op.  Het culturele aanbod is hier wel tof, ik kom graag naar het Filmfestival of de Kunsthal. Ik ben ook van plan een bezoekje te brengen aan het Tijdelijk Modemuseum, dat vind ik een goed concept. Voor dit jaar hebben we nóg een samenwerking met een Rotterdamse partij op het programma staan: Granny’s Finest. Over 2016 kan ik nog niets verklappen, maar er staat veel op de planning!”

team-effioeffioEen paar sokken uit de Walkable City-collectie

RaisaUmarella1

Raisa Umarella – diska’s tulbanden voor dames en baby’s

Raisa Umarella (29) is opgeleid als grafisch vormgever en momenteel werkt ze als zelfstandig ondernemer. Ze maakt accessoires, waaronder tulbanden voor dames en baby’s. De tulbanden maakte ze in eerste instantie voor haar anderhalf jaar oude dochtertje Lulu, maar al gauw bleken ook andere moeders interesse te hebben – voor hun kind en voor henzelf. Zo begon ze met haar onderneming diska, genoemd naar haar overleden zus.

“Toen Lulu werd geboren ging ik op zoek naar leuke accessoires, maar met die standaard babymutsjes en sjaaltjes had ik het al snel gezien. Toen ben ik, op zoek naar inspiratie, een paar generaties teruggegaan, bij mijn Molukse schoonfamilie. De oma van mijn man droeg tulbanden en de Arabische cultuur heeft me altijd al aangesproken. Zo werd het idee voor diska geboren. In eerste instantie dus alleen voor baby’s, maar al gauw wilden mijn vriendinnen ze ook en ben ik damesmaten gaan maken.

Inmiddels heb ik vier verkooppunten, waaronder Sweet Rebels voor de dames en BonBon on the Block voor de kleintjes. Dat ging eigenlijk via-via, ik kende de meeste winkeleigenaren al vanuit mijn netwerk. Ik wil graag meer winkels benaderen in Rotterdam, maar ook in andere steden, en het assortiment uitbreiden.

De diskatulband past bij verschillende kledingstijlen, van boho tot vintage, maar de vrouw in kwestie moet wel een beetje fashion forward zijn. Naast een ‘muts’ zijn de tulbanden namelijk ook gewoon opvallende mode-items! Dat geldt ook voor de kleintjes: mensen krijgen complimenten als hun kindje een diskatulband draagt. Dat vind ik erg leuk om te horen.”

Diska DSC_1534Tulbanden uit de collectie van diska

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Uitagenda Rotterdam

Foto’s: afkomstig van de Rotterdamse merken

Geschreven door…

Liza Karsemeijer (hoofdredacteur). Al sinds haar studententijd is Liza (1991) niet meer uit nultien weg te slaan. Na het afronden van haar master journalistiek werkt ze nu als freelance journalist en tekstschrijver voor o.a. Elsevier, Algemeen Dagblad en Uitagenda Rotterdam. Ze houdt van reizen, cultuur, design, muziek en films. Ze wil eigenlijk alleen een eigen kantoor omdat ze dan een hond kan nemen – verder bevalt het flexwerkleven haar prima. Meer info vind je op lizakarsemeijer.nl.

Geef een reactie