Onze ultieme route voor Museumnacht010 (+ winactie)


Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3931

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Een van onze favoriete evenementen van het jaar komt er weer aan: Museumnacht! Met een museumnachtticket op zak heb je op zaterdag 5 maart toegang tot ruim 30 musea en andere culturele instellingen in Rotterdam. Keuzestress? Liza stippelde in samenwerking met Museumnacht010 een route voor je uit, inclusief (fiets)route-beschrijving en culinaire onderbrekingen! Ohja, en we mogen ook 3×2 passe-partouts t.w.v. € 17,50 per stuk weggeven! Lees onderaan dit artikel hoe je kansmaakt.

Museumnacht010 - Aad Hoogendoorn

Museumnacht010: Meisjes aan de Maas-editie

Onderstaande route bestaat uit onze favoriete programmaonderdelen, die wij sowieso willen bezoeken dit jaar. Voel je vrij ons wel of niet te volgen, halverwege aan te sluiten of ergens te blijven hangen…

Tip: Kom net als wij op de fiets, dan ben je het snelst van de ene naar de andere stop op deze route! De route is eventueel ook te lopen: de totale wandelafstand is 2,5 kilometer.

Route Meisjes aan de Maas

18.30: Diner bij Hamburg

We beginnen onze avond goed door een bodempje te leggen voor de rest van de avond bij Hamburg, ons favoriete burgerrestaurant op de Witte de With. De burgers zijn er lekker en goed geprijsd. Bonus: op en om de Witte de Withstraat bevinden zich al talloze galeries en musea, dus Hamburg is een goed startpunt van je Museumnacht (ook voor wie niet op de fiets komt)!

20.00: Technofix voor het dagelijks leven (TENT Rotterdam)

De eerste stop bereiken we lopend vanaf Hamburg naar TENT Rotterdam op de Witte de WIthstraat. En nee, techno heeft in deze context weinig met muziek te maken maar des te meer met de manier waarop we steeds meer vergroeid raken met digitale technologie. Bij de groepstentoonstelling “Spending Quality Time With My Quantified Self” in TENT verkennen verschillende kunstenaars de wisselwerking tussen mens en technologie.

21.00: Biertjes proeven bij de Kaapse Brouwers (Maritiem Museum)

Na TENT pakken we de fiets richting het Maritiem Museum (rijd de Witte de Withstraat uit tot aan de Schiedamsedijk en vervolg je weg richting Leuvehaven, dan rijd je er tegenaan), waar de heren van de Kaapse Brouwers speciaal voor Museumnacht hun lekkerste biertjes hebben meegenomen. Zin om niet alleen biertjes te proeven, maar ook meer te weten te komen over de tentoonstellingen en naar de persoonlijke verhalen van museummedewerkers te luisteren? Elk half uur vertrekt er een gratis rondleiding, dus blijf gerust wat langer hangen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

22.00: Verschillende tentoonstellingen in de Kunsthal

Na het Maritiem Museum fietsen we gestaag door naar de Kunsthal (fiets de Schiedamsedijk af en sla rechtsaf de Westzeedijk op). Tijdens Museumnacht zijn er verschillende tentoonstellingen te zien, die je uiteraard allemaal kunt bezoeken op vertoon van je Museumnacht passe-partout.

 • Verbaas Mij!, Philippe Halsman
  Fotograaf Halsman is vooral bekend door zijn portretten van beroemdheden en in deze tentoonstelling komen ze allemaal voorbij: van Audrey Hepburn tot Winston Churchill en van Albert Einstein tot Marilyn Monroe. Halsman bedacht ook de ‘jumpology-fotografie’ met springende filmsterren en politici. Dit kun je zelf ook uitproberen in de Kunsthal!
 • Insteken, omslaan… Breiwerk van Chanel tot Westwood
  Deze tentoonstelling toont een overzicht van meer dan 150 modebreiwerken uit de twintigste en eenentwintigste eeuw, waaronder Chanels zeldzame vestpakken, gebreid zwemgoed uit de jaren dertig en Missonipatronen uit verschillende decennia. Ook de technische kant van het breien, met de hand of industrieel, komen aan bod.
 • The Museum of Everything
  Deze tentoonstelling is een overzicht van meer dan honderd zogenaamde ‘outsider artists’, met krachtige en imposante installaties van bijzondere kunstenaars. Van sprookjespanorama’s van conciërge Henry Darger uit Chicago tot het droomuniversum van de Indiase wegenbouwer Nek Chand Saini, de torenhoge visioenen van de Chinese fabrieksarbeidster Guo Fengyi.
23.00: Modeshow Hacked Willem de Kooning Academie (Tijdelijk Modemuseum)

We vervolgen onze weg naar het Nieuwe Instituut (je hoeft vanaf de Kunsthal alleen maar het Museumpark door te fietsen), waar sinds september afgelopen jaar het Tijdelijk Modemuseum is gehuisvest. Acht maanden lang wordt hier de geschiedenis, maar ook de hedendaagse ontwikkelingen van de mode onder de loep genomen (meer over het Tijdelijk Modemuseum lees je in ons verslag van de opening en onze must-sees).

Om 23.00 laten studenten van de Willem de Kooning Academie zien hoe je afgedankte kledingstukken kunt omtoveren in one of a kind designer items. Deze modeshow is het resultaat van een masterclass die ze volgden met ontwerpers Alexander van Slobbe en Francisco van Benthem.

IMG_4557

23.30: Gintonic drinken in De Botanische Apotheek (Tijdelijk Modemuseum)

Na de modeshow drink je, helemaal fashionable, een gintonic in De Botanische Apotheek (in het barrestaurantgedeelte van Het Nieuwe Instituut). Bestel er een lekker hapje bij, want we gaan nog even door!

00.30: Moderne dans: Coleoptoric Motion (Tijdelijk Modemuseum)

Om half 1 begint namelijk de dansvoorstelling Coleoptoric Motion. Vijf dansers dragen kostuums van ontwerpster Lieve van de Beek, die zijn geïnspireerd op de kever. Ze laat zien hoe beweging, vorm en mode elkaar kunnen versterken.

01:00: Afterparty in BAR of de Rotterdamse Schouwburg

Nog niet moe? De Confetticlub organiseert een Museumnacht-afterparty in de Rotterdamse Schouwburg! Check het Facebookevenement voor meer info en tickets. Of ga dansen tot het ochtendgloren in BARPLUS, het nieuwe cultuurpodium van BAR

Ook leuk…

 • Voor de mannen: tussen 20.00 en 23.00 kun je je in het Maritiem Museum laten knippen en scheren. Ga voor die stoere zeemanslook!
 • En de vrouwelijke tegenhanger: leren hoe je perfect rode lippen stift? In het Tijdelijk Modemuseum laten de stylisten van Ellis Faas je tussen 22.00 en 22.20 uur precies zien hoe je rode lippenstift aanbrengt als een supermodel.
 • Zin om je weer even kind te voelen? Kunstenaars Ada Dispa, Regula Maria Müller en Yvonne van de Griendt maakten speciaal voor Museumnacht010 verschillende kleurplaten. In Galerie Phoebus op de Eendrachtsweg kun je zelfs meedoen aan een kleurwedstrijd (en ja, er is ook een leeftijdsgroep voor volwassenen)!
 • Op 1 april opent The Performance Bar op de Boomgaardstraat, een bar die tevens tot podium getransformeerd kan worden. Tijdens de Museumnacht kun je alvast een kijkje nemen.
 • Bij RAAF (in de Maassilo) kun je Bierbingo spelen! Proef het nieuwe biertje ‘Dorstige Dames’, een samenwerking tussen RAAF en Eurotrash Brewery, en maak kans op een bierpakket!

Liever je eigen programma samenstellen? Bekijk hier het volledige aanbod! Tickets kosten € 17,50 (je hebt daarmee onbeperkt toegang tot alle musea) en bestel je hier.

Museumnacht010-3 (Aad Hoogendoorn)

Win kaartjes voor Museumnacht010!

Kansmaken op kaarten voor Museumnacht010 Rotterdam op 5 maart? Wij mogen 3×2 kaarten weggeven! Ga naar onze Facebookpagina of Instagram en tag onder onze Museumnacht010-post degene die je mee zou willen nemen. Maandag 29 februari maken we de winnaars bekend!

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Rotterdam Festivals en Museumnacht010.

Foto’s: Meisjes aan de Maas (foto Tijdelijk Modemuseum) en Aad Hoogendoorn via Museumnacht010 (alle overige foto’s en de omslagfoto). 

Geschreven door…

Liza Karsemeijer (hoofdredacteur). Al sinds haar studententijd is Liza (1991) niet meer uit nultien weg te slaan. Na het afronden van haar master journalistiek werkt ze nu als freelance journalist en tekstschrijver voor o.a. Elsevier, Algemeen Dagblad en Uitagenda Rotterdam. Ze houdt van reizen, cultuur, design, muziek en films. Ze wil eigenlijk alleen een eigen kantoor omdat ze dan een hond kan nemen – verder bevalt het flexwerkleven haar prima. Meer info vind je op lizakarsemeijer.nl.


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Geef een reactie
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388