Solliciteren 2.0 met tips van Projectbureau014


Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3931

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Je bent afgestudeerd… en dan? Vorige week las je al in Milou’s stuk over de bijstand in Rotterdam dat het niet altijd meevalt als starter op de arbeidsmarkt. Want waar liggen jouw talenten en hoe overtuig je je potentiële werkgever daarvan? Liza sprak met Michel Jansen, initiatiefnemer van netwerkorganisatie Projectbureau014 en organisator van allerlei verrassende trainingen en workshops voor starters. “Solliciteren is eigenlijk niets anders dan sales. Je moet je talenten kennen en die weten te verkopen.”

Michel is zelf al jaren werkzaam in HR en recruitment. Projectbureau014 begon hij acht jaar geleden uit frustratie over de arbeidsmarkt. “Ik merkte dat veel jongeren, waarvan ik wist dat ze talent hadden, niet wisten hoe ze zich moesten presenteren aan een potentiële werkgever. Ook zag ik dat afgestudeerden op een achterhaalde manier solliciteerden en zo met tig andere sollicitanten op een stapeltje belandden.” Dat moest anders kunnen, vond Michel, en zo begonnen de eerste bijeenkomsten van Projectbureau014.

Inmiddels is de netwerkorganisatie een heleboel trainingen, events, coachingsessies, workshops en masterclasses verder. Sinds een paar jaar heeft Projectbureau014 ook een samenwerking met de Bibliotheek Rotterdam, waarmee het onderdeel is geworden van platform #Bieb010Jong, hét jongerenplatform van Bibliotheek. Het biedt een podium biedt aan verschillende organisaties en talentvolle jongeren. Elke tweede dinsdag van de maand organiseren Projectbureau014 en de bieb een gratis toegankelijke sollicitatieworkshop, waarbij ze zich richten op starters van alle opleidingsniveaus. “Ook hbo’ers en wo’ers kunnen veel bij ons leren”, aldus Michel. En Projectbureau014 pakt het iets anders aan dan de meeste sollicitatietrainingen.

DSC_2382Michel tijdens een van de presentaties van Projectbureau014

Waarom jouw manier van solliciteren niet werkt

Michel: “Veel starters denken dat ze geen sollicitatietraining nodig hebben, want ze weten heus wel hoe ze een sollicitatiebrief moeten schrijven en hun CV op moeten stellen. En daar ligt nou juist het probleem.” Jongeren leren tijdens hun opleiding hoe ze moeten solliciteren, vaak van een docent die de regeltjes opnoemt uit een boekje en zelf al tientallen jaren niet heeft gesolliciteerd. Hun brieven en CV’s zien er allemaal hetzelfde uit, ze gebruiken geen moderne communicatiemiddelen en laten hun eigen persoonlijkheid nauwelijks naar voren komen. Tijdens de workshops van Projectbureau014 leer je dat deze regeltjes eigenlijk helemaal niet nodig zijn. “Je moet zorgen dat een bedrijf je opmerkt, dat je met ze in gesprek kunt gaan, dan kun je ze vertellen wat jij allemaal te bieden hebt. Hoe je daar komt, maakt niet uit, zolang het maar de aandacht trekt en past bij jou en bij het bedrijf”, aldus Michel.

Jezelf als product

Tijdens de trainingen worden allerlei vragen beantwoord, uiteenlopend van “Hoe gebruik ik social media bij het solliciteren?” en “Hoe laat ik mijn CV opvallen?” tot “Waar liggen mijn talenten?” en “Wat doe ik aan tijdens het eerste gesprek?”. Solliciteren is eigenlijk gewoon sales, zo ziet Projectbureau014 het: je moet jouw unieke talent weten te verkopen aan je werk- of opdrachtgever. Tijdens de workshops en cursussen word je aangemoedigd om alle mogelijke communicatiemiddelen in te zetten om vacatures te zoeken, de juiste contactpersoon op te sporen en jouw sollicitatie te versturen.

Michel: “Gebruik Google en LinkedIn om zoveel mogelijk te weten te komen over de contactpersoon. Als je weet wat voor type je tegenover je hebt, kun je je sollicitatie daar helemaal op richten. Maar zorg ook dat je zelf online vindbaar bent. Je kunt een eigen website maken, een online portfolio, een Prezipresentatie, een videoboodschap, you name it. Zolang het maar bij jou past en laat zien wie je bent.”

Projectbureau 014

Guerrilla solliciteren

Een van de opvallendste workshops die Projectbureau014 aanbiedt, is die met de titel “guerrillasolliciteren: creatief, authentiek en doelgericht”. Solliciteren met ballen dus. Omdat de arbeidsmarkt verandert, heeft de starter van nu ook een nieuwe sollicitatiestrategie nodig. Eén waarmee je op authentieke manier jezelf presenteert en zo de aandacht trekt. Michel noemt een aantal voorbeelden van ludieke manieren om te solliciteren.

  • Schrijf een gedicht dat laat zien wie jij bent en waarom je in het bedrijf past.
  • Stuur het bedrijf een waardebon waarmee ze een dagdeel gratis kennis kunnen maken met jouw kwaliteiten.
  • Stuur de contactpersoon een opvallende ansichtkaart met een speciale code waarmee ze op je website toegang krijgen tot jouw verborgen video-CV.
  • Maak gebruik van het feit dat veel mensen zichzelf Googlen en plaats een Google-advertentie op de naam van de contactpersoon. Zorg voor een opvallende titel waarmee je hem of haar aanspreekt en laat deze doorlinken naar een pagina op jouw website (die je natuurlijk speciaal voor dat bedrijf hebt gemaakt).

“Wees vooral creatief en combineer online met offline communicatiemiddelen. Je kunt ook het sturen van een “normale” sollicitatie combineren met een guerrillatactiek. Denk wel altijd na of het past bij jouzelf, de functie die je voor ogen hebt en natuurlijk het bedrijf zelf.”

Ook naar een evenement van Projectbureau014?

Michel en zijn collega’s geven regelmatig workshops in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam, die gratis toegankelijk zijn.

  •  24 november: workshop “Winnen met LinkedIn”, vanaf 18.00 uur in de bibliotheek Feijenoord. Meer info op Facebook.
  • 26 november: workshops “Ontdek je talent” en “Guerrilla Solliciteren” tijdens de Bijbanenmarkt. Vanaf 16.00 uur op de Jongerenvloer (eerste etage) van de Centrale Bibliotheek. Meer info op de website van de bieb en op Facebook.
  • 8 december: workshop “Guerilla Solliciteren” in de Centrale Bibliotheek. Vanaf 16.00 uur op de Jongerenvloer, meer info op de website en Facebook.

Houd de website van agenda van de Bibliotheek en de Facebookpagina van Projectbureau014 in de gaten om op de hoogte te blijven!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Bibliotheek Rotterdam.

Geschreven door…

Liza Karsemeijer (hoofdredacteur). Al sinds haar studententijd is Liza (1991) niet meer uit nultien weg te slaan. Na het afronden van haar master journalistiek werkt ze nu als freelance journalist en tekstschrijver voor o.a. Elsevier, Algemeen Dagblad en Uitagenda Rotterdam. Ze houdt van reizen, cultuur, design, muziek en films. Ze wil eigenlijk alleen een eigen kantoor omdat ze dan een hond kan nemen – verder bevalt het flexwerkleven haar prima. Meer info vind je op lizakarsemeijer.nl.


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Geef een reactie
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388