Beatboxkampioen Timothy van Dijk: ”Soms heb een rugzak vol met kleingeld”


Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3928

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Het begon met het nadoen van alledaagse geluiden, je zou het een tic kunnen noemen. Een tic werd een hobby en nu verdient hij er zijn geld mee. Timothy van Dijk (26) is, in zijn woorden, een vocaal entertainer en beatboxer.  Vorig jaar werd hij derde tijdens het Europees Kampioenschap beatboxen. Ook deed hij mee aan verschillende talentenshows zoals ‘The Sing-Off’ en ‘Holland’s Got Talent’ en mocht zijn beatboxkunsten laten zien in programma’s als ‘De Wereld Draait Door’ en ‘Sterren dansen op het ijs’. Lana sprak met hem over zijn talent, inkomsten en de ontwikkelingen in de beatboxwereld.

De fascinatie

Dertien jaar geleden was het beatboxen nog niet zo bekend als nu. De opkomst van Youtube heeft grote gevolgen gehad voor Timothy. ”Het begon met een fascinatie voor geluiden en ritmes. Ik probeerde alledaagse geluiden na te doen en bleek er ook nog goed in te zijn. Toen ontdekte ik via Youtube dat ik eigenlijk aan het beatboxen was”, zegt hij. Ondertussen had hij drumles en leerde zichzelf gitaar spelen. Een muzikale jongen dus.

13775407_1119317151458905_5735618622567959201_n
Foto: Timothy van Dijk

Talentshows

Timothy deed met zijn groep ‘Heartbeat’ mee aan de talentenshow ‘The Sing-Off’. ”We werden uiteindelijk tweede. Het was erg leuk om daaraan mee te doen.” The Sing-Off was een talentenjacht die specifiek om a capella groepen draaide. Helaas vielen de kijkcijfers tegen en is er maar één seizoen uitgezonden. ”Ik ben ook door de eerste audities van ‘Holland’s Got Talent’ gekomen. Alleen om mee te mogen doen aan de liveshows moest er een contract getekend worden met allerlei regels en verplichtingen. Op dat moment voelde het niet goed me vast te leggen aan een contract. Uiteindelijk heb ik er vanaf gezien”, aldus Timothy.

Ambassadeur Hartstichting

”Heartbeat is ambassadeur van de Hartstichting, ja, dat was wel heel vet. In het Gelredome in Arnhem was een speciaal evenement waarbij ze kinderen wilden leren reanimeren. En wij mochten daar een show geven. Ook vanwege onze naam natuurlijk. Een heel bijzondere ervaring.”

Je brood ermee verdienen

Timothy is ZZP’er en werkt parttime in de horeca. ”Ik verdien met beatboxen redelijk, maar niet genoeg om van te leven helaas.” Naast het optreden geeft hij ook workshops op bijvoorbeeld scholen of culturele centra. ”Ik vind de workshops geven echt heel leuk. Er is niet zoiets als een ‘beatbox-school’ en ik geloof ook niet dat zoiets er zou moeten zijn. Ik denk dat je met een workshop de basis kunt leren en dat je daarna gewoon zelf verder kunt gaan. Zo kan iemand zijn eigen stijl ontwikkelen. Je wordt alleen maar beter als je veel oefent, maar dat is natuurlijk met alles zo.”

10628169_1053746801349274_8720417741013109273_n
Foto: Timothy van Dijk

De straatartiest

Misschien heb je hem wel eens in het centrum van Rotterdam gezien. Timothy is namelijk regelmatig met zijn speaker op stap om op straat te spelen. ”Dat is mijn eigen promotie en altijd leuk om te doen. Op een goede dag verdien ik soms wel 80 euro. Een rugzak vol met kleingeld. Dan ga ik bij de visboer al dat kleingeld zitten tellen.”

Muzikale ontwikkeling

”Vroeger werd beatboxen meer gezien als een trucje. Nu is het een art, net zoals zingen”, zegt Timothy. Wat hij zelf het leukst vindt aan deze vorm van kunst is dat het de muziektrends volgt. ”Iedereen heeft zijn eigen stijl en je ziet bijvoorbeeld dat jongere beatboxers heel andere geluiden kunnen maken dan de ouderen. Wij veranderen mee met de huidige trends, er is altijd wel weer iets nieuws.” Op de (cliché) vraag wat hij nou het aller leukste aan beatboxen vindt zegt hij: ”Hoe meer ‘niet-menselijk’ het klinkt, hoe cooler het is. Sommige geluiden zijn bijna onmogelijk, want we zijn geen machines. Als het dan toch lukt, dat geeft een kick.”

Ben je benieuwd en wil je deze jongen live in actie zien? 20 augustus treed Timothy op tijdens het NK Beachkorfbal in Scheveningen en in september doet hij mee aan het NK beatboxen, de datum wordt binnenkort bekend gemaakt.

Geschreven door…

Lana (1992) woont sinds haar twaalfde in Rotterdam en wil dat nog heel lang blijven doen. Voor haar studie journalistiek is ze ook regelmatig in Utrecht te vinden. Kunst en muziek zijn haar grote passie en in haar vrije uurtjes speelt ze zelf graag op haar viool. Met haar hondjes maakt ze het liefst lange wandelingen door de Maasstad. Verder is ze vaak te vinden in restaurant La Cazuela op de Proveniersstraat, waar ze werkt.

Geef een reactie