Uit eten met de Meisjes: vakantie in eigen stad op het ss Rotterdam


Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3923

Liza ging een jaar eerder (voor de restyling van het restaurant) ook bij Club Room eten. Benieuwd wat ze er toen van vond? Dat lees je hier.

Zomer in eigen stad is zo gek nog niet: als je op het dek van het ss Rotterdam zit met je gezicht in het zonnetje en een rosétje in je hand, waan je je op een Middellandse Zeecruise. En laat restaurant Club Room aan boord van dit indrukwekkende schip nou net een restyling hebben gehad… Meisje aan de Maas Liza nam de proef op de som.

Aan boord van het ss Rotterdam voel ik me een beetje Kate Winslet in Titanic: de smalle gangetjes, het dikke tapijt op de trappen, de kleine kajuitjes… maar ook het prachtige dek dat uitzicht biedt over het water, de haven en de Rotterdamse skyline. Het ss Rotterdam (ss staat voor stoomschip) is, net als de Titanic dat was, een passagiersschip bedoeld voor trans-atlantische tochten. Het schip vaarde tussen 1959 regelmatig van Rotterdam naar New York (de Holland-Amerikalijn) en maakte daarna vooral cruises. Dit soort vaartochten werden alleen steeds minder populair, en dus werd het schip omgebouwd tot hotel, conferentiecentrum, kantoor, restaurant en toeristische attractie in één.

Sommige ruimtes zijn omgebouwd tot mini-museum; de slaapkamer van de kapitein is bijvoorbeeld nog helemaal intact (inclusief oproepsysteem waarmee hij uit zijn bed gebeld werd als er een noodgeval was). Een groep van tientallen vrijwilligers geeft hier regelmatig rondleidingen; leuk voor wie meer wil weten over het verleden van het cruiseschip.

ss Rotterdam - Club Room 10

Restaurant Club Room

Het ss Rotterdam heeft twee restaurants: het Lido (voor ontbijt of een uitgebreid grill-lunch- of diner) en Club Room (de voormalige huiskamer van het schip, nu geopend voor culinaire hoogstandjes tijdens de avonduren). Ik was een jaar terug al eerder te gast om de kaart van Club Room uit te testen, maar inmiddels is er een nieuwe chef-kok: Pascal Troost. Hij groeide door uit zijn functie van sous-chef. 

Het menu

Het grootste verschil is dat je nu van een vast maandmenu in vier gangen (met ook een vaste prijs) kunt genieten. Bij elke gang kies je uit twee opties (daarnaast kun je natuurlijk à la carte bestellen). De huisstijl is ook in een wat nieuwer, hipper jasje gestoken. ‘De Club Room blijft de Club Room; dat is voor veel Rotterdammers een stukje nostalgie,’ zo vertelt maître-sommelier Alfred van der Toolen. ‘Maar we willen tegelijkertijd ook met de tijd meegaan, zowel in de huisstijl als in het eten en de wijnen. We kiezen daarom niet meer alleen voor klassiek Frans, maar ook invloeden uit andere keukens en bijvoorbeeld nieuwe wereldwijnen.’ En inderdaad: eten in de Club Room voelt als een diner in de jaren vijftig, maar de gerechten zijn zeker niet ouderwets.

ss Rotterdam - Club Roomss Rotterdam - Club Room 6

En het eten?

Wij kregen het julimenu voorgeschoteld: we beginnen met een voorgerecht van zalm met mierikswortelbavarois, gel van yuzu en een soort krokant koekje van witte rijst, vergezeld door een glas Riesling.

Als tussengerecht wordt er een gebakken tongfilet met kerriebulgur geserveerd. De runderbavette, het hoofdgerecht, wordt natuurlijk vergezeld door een rode wijn (een Zinfandel uit Californië).

Bij het nagerecht schieten we in de lach. Chefkok Pascal Troost serveert de ‘cremeux van yoghurt met structuren van mango, yoghurt crisps en mangosorbetijs’, zoals deze op het menu staat aangegeven, zoals het een Rotterdammer betaamt: ‘Mango en yoghurt. Ja eh… dat is het eigenlijk.’ Zijn droge en bescheiden uitleg staat in contrast met het toetje zelf: subtiel, fris en prachtig opgemaakt. Een perfecte afsluiter van de avond.

ss Rotterdam - Club Room 7

Aanrader?

Op het ss Rotterdam krijg ik oprecht een vakantiegevoel in eigen stad. Dat begint al als je het schip betreedt via de loopbrug en via het Maindeck de Club Room binnenkomt, en wordt alleen maar versterkt door de perfecte bediening en het heerlijke eten. Aan een dineetje in de Club Room hangt wel een prijskaartje (een viergangendiner kost 47,50, en voor een bijpassend wijnarrangement moet je nog 28 euro extra rekenen), maar een avondje op het ss Rotterdam is echt een beleving (bovendien betaal je geen toegang om het schip op te mogen). Een aanrader voor een speciale gelegenheid als een jubileum, of als je gewoon eens iets bijzonders wilt doen. Onze tip? Dineren in jaren vijftigstijl in de Club Room en de avond afsluiten met een drankje op het dek, bij het zwembad, in de zwoele zomerwind.

ss Rotterdam - Club Room 9

Foto’s: Liza Karsemeijer 

Geschreven door…

Liza Karsemeijer (hoofdredacteur). Al sinds haar studententijd is Liza (1991) niet meer uit nultien weg te slaan. Na het afronden van haar master journalistiek werkt ze nu als freelance journalist en tekstschrijver voor o.a. Elsevier, Algemeen Dagblad en Uitagenda Rotterdam. Ze houdt van reizen, cultuur, design, muziek en films. Ze wil eigenlijk alleen een eigen kantoor omdat ze dan een hond kan nemen – verder bevalt het flexwerkleven haar prima. Meer info vind je op lizakarsemeijer.nl.

Geef een reactie