Mies’ tips voor (samen)wonen in een kleine ruimte


Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3928

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4383

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4383

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Hoewel de huurprijzen in Rotterdam nog lang niet in de buurt komen bij die van Amsterdam, kan het nog best tegenvallen om een mooi, betaalbaar stekkie te vinden. Met een budget moet je al-tijd iets van je eisen opgeven: die ene leuke buurt, een mooie houten vloer of genoeg ruimte. Dat laatste is precies waar mijn vriend en ik onze (oké, mijn) hoge eisen op bijstelden. Vandaag nemen we een kijkje in mijn knusse studio en geef ik tips over hoe jij ook kunt samenwonen in een kleine ruimte én hoe jij je kleine huisje leefbaarder kan maken.

Vorig jaar verhuisden mijn vriend Ibrahim en ik naar Rotterdam om voor het eerst te gaan samenwonen. “Zorg voor genoeg ruimte, anders gaat het mis!”, is iets wat je in zo’n situatie veel hoort. En ik zal eerlijk zijn: samenwonen op 40 vierkante meter is verre van ideaal. Je hebt beiden veel meer spullen dan je denkt en hebt ook wel eens tijd nodig om in alle rust je eigen ding te doen. Toch werkt het bij ons prima, al bijna een jaar. Mijn grootste probleem is dan ook een persoonlijke; het bed wat in de ‘woonkamer’ staat. Die blijft me vertellen dat ik daar ook prima kan werken (en liegt me telkens weer voor).

Wat ik vooral lastig vond, was het indelen van de ruimte. Wij hebben een lange kamer waarin we alles moeten doen. In de woning stonden al simpele IKEA-meubelen. Van de kast en het bed heb ik de originele handvaten vervangen voor stukken leer. Hierdoor lijken die meubels ineens een stuk minder standaard. Erg blij ben ik met de uitschuifbare tafel. Als ik wat meer ruimte nodig heb, kan ik de tafel twee keer zo groot maken en heb ik een fijn bureau om aan te werken.

BMM-13
BMM-16

Momenteel staat de tafel in de erker, waar we prachtig uitzicht hebben op de Schie. Hier kijk ik graag naar de voorbij varende boten, maar werk ik ook lekker in het zonnetje. Bij binnenkomst heb ik een halletje gecreëerd door een kledingrek aan het einde van het bed te plaatsen. Het bed blijft altijd een probleem, want deze neemt gewoon erg veel ruimte in beslag. Daarom wil ik nog erg graag een hoogslaper bouwen (wat hopelijk volgende maand ook eindelijk gaat gebeuren).

BMM-6

In het midden van de kamer heb ik een soort woongedeelte gemaakt door een kleine poef en bijzettafeltje voor de bank te zetten. Heel eerlijk: het staat wel een beetje op elkaar gepropt. Door het woon-, eet- en slaapgedeelte van elkaar te scheiden, heb ik toch een soort mini huisje.

BMM-12kopie

Daarnaast had ik een probleem met de keuken: dit is een simpele saaie huurwoning keuken. Deze heb ik persoonlijk gemaakt door versieringen op de muur te plakken. Niet permanent, dus ideaal voor als je in een huurhuis woont. In het rek (zie hieronder) kan ik al mijn kruiden en voorraadpotten kwijt. Heel handig en neemt weinig ruimte in beslag! Veel (praktische) dingen in huis liggen volop in zicht. Dat kan erg vervelend zijn in een kleine woonruimte, omdat het snel rommelig oogt. Door kleine dingetjes te veranderen en wat mooier te maken (DIY-alert!), hoef ik mij hier nooit aan te ergeren.

BMM-11

Hoewel ik oneindig lang kan doorschrijven over hoe je kleine ruimtes leuk kan inrichten en samenwonen in een kleine ruimte goed kan laten werken, heb ik besloten het voor vandaag te laten bij wat simpele tips. Een rijtje voor het samenwonen en een rijtje voor het leefbaar maken van een kleine woonruimte. Want na een jaar succesvol samenwonen in een studio van 40 vierkante meter, denk ik dat ik mijzelf best een ervaringsdeskundige mag noemen.

BMM-1

Vijf tips voor het samenwonen in een kleine ruimte

1. Doe regelmatig je eigen ding. Niet alleen buiten de deur, maar ook binnenshuis. Omdat je in dezelfde kamer bent, wil nog niet zeggen dat je steeds maar leuke gesprekken hoeft te voeren en hoeft te knuffelen.
2.Wees af en toe extra lief voor elkaar. Juist als je veel op elkaars lip zit, moet je de ander laten weten dat je hem/haar waardeert. Zet bijvoorbeeld een kopje koffie of ruim eens zijn/haar spullen op (zonder te zeuren).
3. Accepteer de ander volledig. Word je gek van de geluiden die de ander maakt? Ben je bang om een scheet te laten? Laat het los. Letterlijk. De ruimte is te klein om je met dit soort dingen bezig te houden.
4. Zorg voor simpele basisregels. Denk niet meteen aan schoonmaakroosters, maar gewoon een simpele ‘Binnen mag niet gerookt worden’ of ‘Na 12 uur doen we oordopjes in als we muziek willen luisteren’.
5. Wees over het gewoon wat relaxter. Zou je normaal boos worden als er voor de derde keer niet naar je wordt geluisterd? Adem in en denk gewoon even aan wat anders. Bespreek het later als je minder geïrriteerd bent. Niemand wil een relatie waarin je continu ruziet om kleine dingen.

BMM-14

Vijf tips om een kleine ruimte leefbaar te maken

1. Registreer op Pinterest en zoek op ‘small apartment hacks’. Hier kom je de meest geniale ideeën tegen: van hoe je vuilniszakken praktisch kunt opbergen tot aan leuke manieren om wc-rollen uit te stallen.
2. Maak gebruik van loze ruimtes. Nog zo’n 30 centimeter over naast de kast? Daar passen nog wel wat dozen. Ruimte over achter je bed? Handig voor tijdelijke troepjes of seizoenskleding in tassen/dozen!
3. Maak praktische dingen mooi. Koop bijvoorbeeld een leuk sleutelrekje. Altijd een grote hoop papierwerk? Maak er een systeem van en verberg het papier in een hoekje achter een schilderij. Stal je spullen trots uit of verberg ze juist door er iets wat er wel mooi uitziet voor te zetten.
4. Werk in de hoogte. Maak een plank onder je plafond voor extra opbergruimte of ga voor een hoogslaper. Muren zijn je grootste vriend. En slanke meubels ook.
5. Zorg dat alles een plek heeft. Veel dingen die je niet dagelijks gebruikt, kun je makkelijk in (gelabelde) dozen stoppen en op de loze plekken in je kamer zetten (zie tip 2).

Ben jij of ken jij iemand met een tof huis in Rotterdam? Groot, klein, centrum of buitenwijk… Ik wil het zien! Wie weet kom ik bij je langs en staat jouw huis volgende maand in ‘Binnenkijken met Mies’. 

Geschreven door…

Mies (1993) heeft, toen ze in 2011 ging studeren aan de Willem de Kooning Academie, haar hart verloren aan Rotterdam. Hoewel ze nu een andere studie volgt, woont ze nog altijd in de Maasstad. Mies is gek op lekker eten, mooie interieurs en getalenteerde mensen. Hier schrijft zij dan ook vooral over en met ‘Binnenkijken met Mies’ zet ze maandelijks een Rotterdammer met een mooi interieur in het zonnetje. Meer weten? Bekijk dan haar blog Misschien zelfs twee.


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4383

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4383

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4383

Geef een reactie
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4383