Tegenstroom over muziek, de stad en Rotterdamse nuchterheid (+ winactie)


Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3928

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Er is een nieuw festival in town: 22 augustus vindt op het Lloyd Multiplein het Tegenstroom Festival Rotterdam plaats! Tegenstroom is een no-nonsense muziekfestival, geprogrammeerd door de crème de la crème van de Rotterdamse muziekscene. Meisjes aan de Maas sprak met de organisatie (én we geven 10 festivalkaartjes plus 4 VIP-pakketten weg met daarin o.a. backstagepassen, dus lees snel verder!).

Het nieuwe “underground festival”, zoals de organisatie het zelf noemt, biedt bezoekers de kans om voor een relatief lage prijs van € 12,50 te genieten van zowel Rotterdamse als buitenlandse house- en techno-acts. Maar ook muziekstijlen als dub, reggae, soul, jazz en funk zullen de revue passeren. De programmering werd gedaan door drie welbekende, Rotterdamse partijen: Triphouse Rotterdam (een muzikaal collectief van dj’s, producers en liefhebbers), Strobe (een bekende naam in de Rotterdamse techno-scene, onder andere berucht om de feesten in Perron) en All Eyes On (clubavond in BIRD, georganiseerd door Guido van Dieren). Opvallend is daarnaast de randprogrammering met niet alleen foodtrucks, maar ook een chillzone (met muzikale invulling van Mystic Pulse) en een vrijmarkt met live art, metallic tattoos en andere creatieve uitspattingen.

tegenstroom festival

Meisjes aan de Maas vroeg organisator Henk van den Brink (42) van RAAK! Events naar het idee achter dit festival, zijn toekomstambities met het evenement en hoe tegendraads Tegenstroom nou daadwerkelijk is.

Wat was de aanleiding voor het organiseren van Tegenstroom?

“Rotterdam is aan het bruisen: waar de stad vroeger veelal negatief in het nieuws kwam en bekendstond als een plek waar je vooral niet moest komen, is dat nu volslagen omgekeerd en staan we in menig top 10 van steden die hip en happening zijn. Door medewerking van partijen als de gemeente en Rotterdam Festivals is het klimaat in Rotterdam een gezond festivalklimaat geworden. Vandaar dat er de afgelopen jaren allemaal toffe evenementen zijn ontstaan. Er zijn al onwijs veel goede initiatieven en dat vinden wij ontzettend gaaf, maar toch vroegen wij ons af: welke Rotterdammers worden nu nog niet bediend? Dát wilden wij neerzetten. ”

Jullie noemen het zelf een “nieuw underground festival”.

“Klopt, we wilden iets aanbieden dat er nog niet was, iets ongebruikelijks. We zijn gaan brainstormen en kwamen uit bij de basis van festivals: muziek. Met Tegenstroom willen we dus teruggaan naar de muziek. We hebben ook veel aandacht besteed aan goed geluid. Randzaken, die op veel festivals de boventoon zijn gaan voeren – denk aan LED-schermen, CO2-kanonnen, peperdure buitenlandse dj’s – hebben we eruit gelaten. Dus bijvoorbeeld geen grote dj’s uit het buitenland, maar goede namen uit Rotterdam. Daardoor hebben we voor een mooi bedrag – een kaartje kost € 12,50 – een volledige festivalprogrammering neer kunnen zetten. Daar blijft het ook bij: je bent niet nog € 10,- kwijt aan toeslagen op je ticket, een kluisje op het terrein en een toiletbezoek. Daarmee lopen we voorop in Nederland: we zijn de eerste die een volwaardig festival neerzetten voor zo’n laag bedrag.”

Wat is jullie doelgroep? Wie is dé Tegenstroombezoeker?

“Dat vind ik lastig te zeggen, want we sluiten niemand uit: ik denk dat dat ook een goed festival maakt, dat iedereen welkom is. Maar Tegenstroom is denk ik wel voor een groep mensen die iets dieper durft te gaan, die voor inhoud gaat. Niet alle poespas er omheen, maar de kern. Dit festival is voor no-nonsense mensen. Niet de bezoeker die al dagen van tevoren bezig is met de voorbereidingen, maar gewoon, sneakers aan, jeans aan, shirt aan en gaan.”

Bekijk hier de mini-docu die Tegenstroom maakte over het festival:

Tegenstroom wil teruggaan naar de basis, de muziek, maar tegelijkertijd hebben jullie veel aandacht besteed aan de randprogrammering: foodtrucks, een chillzone en een vrijmarkt.

“Als je naar een festival gaat, wil je natuurlijk ook lekker eten en leuke activiteiten als je even niet aan het feesten bent. Dus hebben we gezorgd voor een divers aanbod aan foodtrucks, de chillzone waar je even lekker kunt neerploffen en een vrijmarkt, waar iedereen die iets leuks aan te bieden heeft zich voor kon opgeven.”

Zo’n vrijmarkt is een vrij onconventionele keuze voor een festival.

“Ook daar wilden we iets neerzetten met een anti-commercieel karakter: niet 100 dezelfde standjes met dezelfde spullen die je op alle festivals terugziet, maar bijzondere producten die goed geprijsd zijn. Wie iets leuks aan te bieden heeft, kon zich aanmelden via onze Facebookpagina. Daar hebben we een selectie uit gemaakt. Je kunt je haar laten invlechten, een metallic tattoo laten zetten, vintage vinyl of kleding kopen. Iemand verkoopt zelfontworpen sieraden en er is een stand met 100 verschillende retrozonnebrillen. Daarnaast staan er wat mensen met een naaimachine die grappige borstzakjes op kleding naaien, daar kun je dus je saaie shirt laten customizen. En een kunstenaar neemt canvasdoeken mee en gaat samen met het publiek schilderen.”

Wat heb jij zelf met Rotterdam?

“Ik vind de vibe in Rotterdam te gek. Als je voor de Markthal staat en je zou op dat punt met een passer een straal van 100 meter trekken, heb je al zoveel architectonische hoogtepunten te pakken: de Markthal zelf, het gebouw De Potlood er tegenover, de prachtige bibliotheek, de kubuswoningen. Maar ook de Oude Haven daarachter en het Witte Huis dat begin 1900 de eerste wolkenkrabber van Europa was. En dat allemaal op zo’n klein stukje. Ook de Witte de Withstraat vind ik te gek. Rotterdam is de laatste jaren echt in een stroomversnelling terechtgekomen. Als ik door Rotterdam loop voel ik die positieve vibe en dat maakt de stad gewoon heel bijzonder.”

Wat is er Rotterdams aan Tegenstroom?

“Tegenstroom is, net als Rotterdam, rauw, no-nonsense, recht voor z’n raap. Ook de locatie, het Lloyd Multiplein, aan de Maas, sluit daarbij aan. Ik denk dat dat goed bij de festivalbezoekers hier in de stad past. Rotterdammers zijn echt. In iedere stad heb je mensen rondlopen die hip doen, maar in Rotterdam zíjn mensen het ook echt. Die echtheid vind ik echt typisch voor Rotterdam. Ik heb er laatst eens over na zitten denken waar dat vandaan komt, ik denk dat het te maken heeft met de haven. Dat rauwe, dat zit in Rotterdam, in Rotterdammers. Wat dat betreft is de stad echt anders dan andere Nederlandse steden.”

Wat zijn jullie ambities met Tegenstroom? Volgend jaar ook in Amsterdam?

“Voor nu willen we gewoon een tof festival maken en we hebben er alle vertrouwen in dat dat ook gaat lukken. Ik denk dat wat we hier neerzetten helemaal past bij de Rotterdamse mentaliteit en de ontwikkelingen die er momenteel plaatsvinden. Wat dat betreft past Tegenstroom helemaal bij de stad. Dus we gaan ons eerst op Rotterdam richten, daarna zien we wel verder. Wie weet…”

Wat? Tegenstroom Festival Rotterdam
Wanneer? Zaterdag 22 augustus 2015, 12.00 – 23.00 uur.
Waar? Op het Lloyd Multiplein in Rotterdam (in het Lloydkwartier aan de Maas).
Wie? De line-up check je hieronder!

flyer tegenstroom

WIN: TICKETS EN FESTIVALPAKKETTEN VOOR TEGENSTROOM!

Ook naar Tegenstroom Festival Rotterdam? Je maakt nú kans op een van de 7×2 kaarten!

Enthousiast geworden door dit interview en wil je ook graag met ons mee festivallen op 22 augustus? Wij mogen van de organisatie van Tegenstroom 5×2 festivalkaarten plus nog eens 2×2 VIP-pakketten weggeven! Dit zit er in het VIP-pakket:

– 2 kaartjes voor Tegenstroom Festival
– 2 backstage kaarten
– Drankjes en eten
– 2 Tegenstroom t-shirts
– Ongecompliceerde festivalvreugde!

Kansmaken? Ga naar onze Facebookpagina, laat onder ons bericht over Tegenstroom een reactie achter en tag daarin degene met wie je graag naar dit toffe festival zou willen gaan. Woensdag 19 augustus kiezen wij de 7 gelukkige winnaars!

De winnaars zijn inmiddels bekendgemaakt op onze Facebookpagina. Geen kaartjes gewonnen? Niet getreurd: voor maar € 12,50 scoor je zelf je kaartje voor dit nieuwe, Rotterdamse festival en sta je zaterdag 22 augustus gewoon met ons mee te feesten. Tickets koop je op de website van Tegenstroom.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Rotterdam Festivals.

Geschreven door…

Liza Karsemeijer (hoofdredacteur). Al sinds haar studententijd is Liza (1991) niet meer uit nultien weg te slaan. Na het afronden van haar master journalistiek werkt ze nu als freelance journalist en tekstschrijver voor o.a. Elsevier, Algemeen Dagblad en Uitagenda Rotterdam. Ze houdt van reizen, cultuur, design, muziek en films. Ze wil eigenlijk alleen een eigen kantoor omdat ze dan een hond kan nemen – verder bevalt het flexwerkleven haar prima. Meer info vind je op lizakarsemeijer.nl.

2 Replies to “Tegenstroom over muziek, de stad en Rotterdamse nuchterheid (+ winactie)”


  1. Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/easy-author-image/easy-author-image.php on line 209
    nickdev@live.nl' Nicky zegt: Beantwoorden

    Waar staat dat bericht dan op de fb pagina? Kan het niet vinden

    1. Ha Nicky, het bericht staat nu op de Facebookpagina! Succes 🙂

Geef een reactie