Vintagekoningin Marjolein Tuasela: ‘Vintageroutes zijn mijn grootste succes’


Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3928

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Marjolein Tuasela zegde haar baan als directiesecretaresse op om haar passie achterna te gaan. Inmiddels organiseert ze een succesvolle Vintageroute in Rotterdam en omstreken en heeft ze haar eigen online vintageboetiek. Meisjes aan de Maas dronk een kop koffie met deze vintagekoningin.

Knop omzetten

Ondanks de zekerheid die haar vaste baan haar bood, wilde Marjolein, na dertig jaar directiesecretaresse te zijn geweest, graag iets anders. “Toen ik anderhalf jaar terug 50 werd dacht ik, als ik nu de knop niet omzet doe ik het nooit meer.” Ze was altijd al gek op schrijven, had een passie voor vintage en een grote interesse in cultuur. Ze besloot journalistiek te gaan studeren en tijdens een interview met de directrice van de bibliotheek in Schiedam kreeg ze een baan aangeboden. “Ik heb die kans toen gegrepen: ik ging van fulltime naar parttime en had opeens veel minder zekerheid, maar ik wilde al zo lang graag de culturele sector in.”

Maar die droom was al snel afgelopen: na een half jaar werd Marjoleins contract niet verlengd en zat ze met lege handen thuis. “Ik zat op de bank en dacht: ik ben nu 50 en ik heb geen baan. Wat moet ik nu in hemelsnaam met mijn leven doen? Alles wat ik voor ogen had is in duigen gevallen.” Dat duurde precies een week. Toen besloot ze om gewoon verder te gaan met waar ze heel haar leven al een passie voor had: vintage zoeken en (ver)kopen, winkels en mensen zoeken die met vintage bezig zijn en verhalen vertellen. Ze startte een blog, praatte met zoveel mogelijk mensen, ging mensen interviewen. Na een tijdje had ze een behoorlijke collectie vintage-items bij elkaar verzameld én goede contacten opgedaan. Zo werd haar eigen vintageboetiekje geboren.

Vintage Bijenkorf

Aan het begin verzamelde Marjolein nog alle vintage die ze tegenkwam en leuk vond: van serviesgoed tot kleding en van meubels tot ondergoed. Tot ze zich bedacht dat ze een eigen identiteit moest ontwikkelen en zich moest onderscheiden te midden van alle vintage- en tweedehands zaken die de stad tegenwoordig rijk is. “Kleding was overal al te vinden, dus toen dacht ik: dan doe ik lingerie. Er zit ook wel wat kleding in mijn collectie, maar dan past het wel altijd binnen het thema. Dat thema heeft een weelderige, romantische uitstraling. Veel zijde en kant.” Inmiddels verkoopt ze, naast lingerie, ook handschoentjes, kleine tasjes, hoedjes, broches en nog veel meer. Marjolein zoekt vintageartikelen met een die luxe uitstralen, items die verfijnd en stijlvol zijn. “Ik zie mezelf graag als de Vintage Bijenkorf.”

vintagelein

Nuttige tijdsbesteding

Toen Marjolein, die zelf in Schiedam woont, weer eens op een van haar speurtochten naar vintageschatten door Rotterdam fietste, kwam ze op een gegeven moment op de Nieuwe Binnenweg terecht. “Ik was er al sinds mijn tienerjaren niet meer geweest en dacht, jeetje, wat ziet het er leuk uit hier! Ik heb mijn fiets geparkeerd bij Flowers and Pearls en ben de hele Binnenweg afgeweest. Die verzameling unieke winkels bij elkaar vond ik geweldig: ik dacht, dit moet iedereen weten!” Ze trommelde tien vriendinnen op en vroeg ze om op een zaterdag met haar mee te gaan naar de Binnenweg. Maar in plaats van gewoon een middagje te gaan shoppen met haar vriendinnen, besloot Marjolein de winkeleigenaren te contacteren. “Ik had toch geen werk en kon al mijn tijd daarin stoppen. Ik ben alle winkeliers langsgegaan en heb gezegd: ik ben m’n baan kwijt en ben op zoek naar een nuttige tijdsbesteding. Ik wil ook wel wat verdienen en ik ben gek op vintage en op de Binnenweg. Ik wil jullie graag promoten. Willen jullie me helpen?”

Succes

Die eerste vriendinnenroute was een groot succes: de groep was zo enthousiast dat ze hun belevenissen op sociale media deelden. Zo was de eerste Vintageroute een feit. De aanvragen stroomden binnen en al gauw organiseerde Marjolein bijna wekelijks een Vintageroute. In het begin alleen op de Nieuwe Binnenweg, maar inmiddels ook in andere delen van Rotterdam, in Schiedam en Delft. “Tot de dag van vandaag moet ik er steeds een stop op zetten en zeggen, de route is vol. Ik hoef het eigenlijk nooit te promoten: dat gaat vanzelf. Aan het begin waren de routes een beetje voor erbij, naast het schrijven en de in- en verkoop van mijn vintagespulletjes, maar intussen is het enorm gegroeid. De routes zijn eigenlijk het grootste succes.”

marjolein4Verhalen

Tijdens haar Vintageroute neemt Marjolein een groepje van maximaal 10 deelnemers mee op ontdekkingstocht langs haar favoriete winkelparadijsjes. Ze vertelt dat het eigenlijk meer een “belevingsroute” is: ze combineert vintagewinkels met horecagelegenheden en ander soort ondernemingen waarbij vintage, antiek, cultuur, verhalen en authenticiteit centraal staan. Wel zijn het allemaal winkels die aan Marjoleins criteria voldoen: “Ze moeten toegankelijk zijn, iets unieks aanbieden en het moet uit hun hart komen. Ze moeten echt voor de volle 100% achter mijn route staan, dat vind ik belangrijk. En ze moeten natuurlijk wel iets van vintage in huis hebben, wat dat ook is. Vintage is niet alleen kleding, het is de hele sfeer er omheen.”

Marjolein verzint vervolgens een leuke route langs een aantal van haar favoriete adresjes en tijdens de wandeling krijgen de deelnemers bij iedere onderneming iets kleins aangeboden. Dat kan een kop koffie of een wijnproeverijtje zijn, maar ook een klein cadeautje. “Een schoenenwinkel had bijvoorbeeld kleine doosjes gemaakt met schoenpoetsdoekjes en de stadstuinwinkel deelde stekjes uit gemaakt van koffieplantjes en gaf daar een lezing over.” Tijdens de route vertellen winkeliers bovendien graag hun verhaal aan Marjolein en de deelnemers. “Dat is wat de route zo leuk maakt: je hoort een ondernemer vertellen over zijn passie. Ik denk dat als ik de route zou doen zonder het verhaal van de winkeliers, dat het niet zo’n succes zou zijn.”

Maatwerk

Marjolein doet niet iedere keer dezelfde route, maar kijkt per groep welke ondernemingen ze bij de deelnemers vindt passen. Met een groep tienermeisjes bezoekt ze andere winkels dan met een vriendinnenclub die uit vijftigplussers bestaat. Zo heeft ze bijvoorbeeld al eens een Mediterrane route, een bloemenroute en een moeder-dochterroute gedaan. Daarnaast organiseert ze regelmatig een algemene route, waarbij ze zoveel mogelijk winkels langsgaat en de deelnemers overal tien minuutjes kunnen kijken. Vinden ze iets geweldig, dan kunnen ze de volgende route weer mee. De winkels op de Nieuwe Binnenweg horen inmiddels bij Marjoleins vaste route, daarnaast wijkt ze soms uit naar Schiedam of Delft. Ook is ze altijd bezig met het ontdekken van nieuwe adresjes in Rotterdam en omstreken: “Overal waar ik met de fiets kan komen ga ik op zoek naar nieuw samenwerkingen.”

Zekerheid

Marjolein doet dus eindelijk precies wat ze leuk vindt: ze regelt de in- en verkoop van vintageartikelen, schrijft dagelijks blogartikelen, organiseert vintageroutes en beauty boudoirs, heeft af en toe een pop-up vintageboetiek en nog veel meer. Op haar website verkoopt ze vintage-items, maar hier is ook haar blog te vinden die ze regelmatig update met verhalen over haar routes, ontmoetingen met interessante ondernemers en nog veel meer. Bij alle activiteiten die ze organiseert, probeert ze een link te leggen naar de cultuursector. “Mijn bedrijf ligt in het hart van cultuur.”

Over de omslag van een vaste kantoorbaan naar haar eigen onderneming vertelt Marjolein dat het zowel zaligmakend als moeilijk is: “Toen ik nog een vaste baan had, was er altijd een management dat boven me stond en dat zei, je moet binnen dit kader blijven. Nu kan ik eindelijk buiten die kaders gaan en de stappen zetten die ik altijd wilde zetten. Dat is geweldig. Het is net zo goed moeilijk: waar je eerst elke maand een vast bedrag op je rekening kreeg ben je nu afhankelijk van wat je zelf doet en of een ander daaraan wil meewerken. Je zekerheid wordt weggenomen, maar er komt een andere zekerheid voor terug: dat is dat je nu gelukkig kan worden van wat je doet.” Marjolein gaat dus nog wel even door met Vintage’Lein, haar Vintageroutes en het vertellen van mooie verhalen.

Wil je ook een keer met Marjolein mee op ontdekkingsreis langs de leukste hotspots? De kosten zijn €17,50 per deelnemer, inclusief hapjes en drankjes. Aanmelding is mogelijk vanaf 6 personen en kan via haar website. Ga voor meer informatie naar Vintagelein.nl.

Laatste twee foto’s: Marjolein Droog

Geschreven door…

Liza Karsemeijer (hoofdredacteur). Al sinds haar studententijd is Liza (1991) niet meer uit nultien weg te slaan. Na het afronden van haar master journalistiek werkt ze nu als freelance journalist en tekstschrijver voor o.a. Elsevier, Algemeen Dagblad en Uitagenda Rotterdam. Ze houdt van reizen, cultuur, design, muziek en films. Ze wil eigenlijk alleen een eigen kantoor omdat ze dan een hond kan nemen – verder bevalt het flexwerkleven haar prima. Meer info vind je op lizakarsemeijer.nl.


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Geef een reactie
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388