Wat moet je écht proeven op Djemaa el Fna?


Notice: get_the_author_email is verouderd sinds versie 2.8.0. Gebruik in plaats daarvan get_the_author_meta('email'). in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/functions.php on line 3928

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Ook dit weekend ademt het Museumpark met Djemaa el Fna de sfeer van duizend-en-een-nacht. Het Marokkaans eetplein is ditmaal van vrijdag 23 tot en met zondag 25 september geopend. Er zullen ruim zeventig ondernemers in actie komen, waaronder Rotterdammers Khadija en Somaya. Zij vertelden Meisjes aan de Maas over hun recepten en de beste eettips.

Khadija

Khadija

Khadija van B’Bouch&Co wilde als 12-jarige haar moeder in de keuken helpen, maar ze mocht alleen afwassen. Later begon ze steeds meer mee te helpen met eten bereiden. Nu is ze 26 jaar en deelt ze haar kookkunsten op festivals. Babouches (slakken) en andere streetfood zijn haar specialiteit.

Wat heb jij met Marokkaans eten?
“Koken is al van kleins af aan een hobby van mij. Ik vind het leuk om het Marokkaanse gevoel naar Nederland te brengen. Ik mistte in Nederland de slakken die ze in Marokko op straat verkopen. Daarom ben ik zelf begonnen met het maken en verkopen ervan.”

Khadija's slakken

Hoe smaken de slakken
“Voor mijn slakken volg ik een oud familierecept met heel veel kruiden. Je hebt laurierblad, zoethoutstokjes, rozemarijn, munt en nog veel meer ingrediënten nodig. Vorig jaar verkocht ik ze op Djemaa el Fna en waren ze om 8 uur al uitverkocht. In Nederland zijn Marokkaanse slakken niet makkelijk te krijgen, maar in Marokko koop je een portie zoals je hier een patatje haalt bij de Bram.”

Andere eettips?
“Je hebt in Marokko een ander soort pannenkoek. Die zijn heel zoet en worden van griesmeel gemaakt. De Marokkaanse pannenkoek eet je met honing. Een simpel gerecht, maar ook heel lekker. Marokkanen grillen heel veel, dus je moet ook echt iets daarvan eten. De harira is ook traditioneel Marokkaans. Het is een gebonden soep die rijkelijk gevuld is met kikkererwten, linzen, vlees en tomaten. Harira is heel gezond.”

Somaya

Somaya
Foto: Fleur Beerthuis

Somaya (links) van Al Amber kan niet wachten om weer met haar vrienden en familie in het Museumpark te staan. Niet alleen heeft ze zin om haar passie voor eten te delen, maar ook om een dansje te wagen. Vorig jaar stopte iedereen in haar kraam af en toe met werken om van de Marokkaanse muziek te genieten.

Hoe is het om op Djemaa el Fna te staan?
“Je bent drie dagen kaihard aan het werk. De voorbereiding doe je elke ochtend thuis met familie. Op het festival is het een uitdaging om alles goed neer te zetten en om het tiptop te bereiden. Je hebt als standhouder niet veel tijd om bij anderen te kijken, maar tijdens het opbouwen maak je wel een babbeltje met elkaar. Het voelt als een grote, onbekende familie.”

tajine

Wat moet je dit weekend echt proeven?
“De tajine is nu heel erg hip. Tegenwoordig zie je ze zelfs bij de IKEA! Een tajine is een aardewerken pot om op een traditionele manier eten in te stoven. Hieronder plaats je houtskool. Het eten wordt daarmee langzaam bereid en krijgt een bijzondere smaak. Tajine is een van de populairste gerechten die je op het festival zult tegenkomen. Ik maak er zelf eentje met kip en groente.”

Andere eettips?
“Maar weinig Marokkanen weten wat tanjina is. Dat komt doordat het vooral door mannen wordt gegeten: het wordt namelijk gemaakt wanneer zij naar de hammam (het badhuis) gaan. Tanjina is een kruidig vleesstoofpotje met veel verse kruiden zoals saffraan, peterselie, citroen en knoflook. Het duurt maar liefst 5 tot 6 uur tot het gerecht klaar is. Het rundvlees is dan zo mals, dat het als boter op je tong smelt.”

Djemaa el Fna

Zelf eten maken op Djemaa el Fna? Voor de doeners onder ons zijn er dit weekend diverse workshops. Leer bijvoorbeeld je eigen couscous of warme broodjes maken. De Rotterdamse interieurwinkel Maison d’Arabique geeft een workshop ‘Koken met tajine’. Eigenaresse Natasja verkoopt tijdens het evenement ook speciaal uit Marokko meegebrachte tajines, zodat je thuis ook aan de slag kan.

Locatie: Museumpark, Rotterdam
Toegangsprijs: 4 euro per dag, 10 euro voor alle dagen
Kaartverkoop: online en aan de deur
Openingstijden vrijdag: 17:00 – 23:00 uur
Openingstijden weekend: 13:00 – 23:00 uur

Omslagfoto: Fleur Beerthuis

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Rotterdam Festivals.

Geschreven door…

Lisa (1993) woonde eigenlijk in Utrecht, maar raakte tot over haar oren verliefd op 010. Die nieuwe liefde, en daarmee bedoelt ze niet haar Rotterdamse vriend, was reden genoeg voor een verhuizing. Als freelance journalist schrijft ze regelmatig over de Maasstad. Voor Meisjes aan de Maas schrijft en fotografeert ze onder andere voor de rubriek ‘Flexwerken met de Meisjes’. Volg haar ook op Instagram.


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388

Geef een reactie
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/public/sites/www.meisjesaandemaas.nl/wp-includes/formatting.php on line 4388